Sałatka Cezar
Dziś coś wyjątkowego na blogu ! Przepis na sałatkę, która zawsze jako pierwsza znika na domówkach. Zamiast pisać przepis na kartce, po każdej imprezie, z chęcią podzielę się nią tutaj!! Kiedyś Kielce odwiedziła Magda Gessler i zrobiła kuchenną rewolucję, tworząc nieistniejącą już restaurację “American Home”. Tam jadłam po raz pierwszy wariację na temat sałatki cezar i tak mi smakowała, że postanowiłam zrobić podobną w domu. Jest niesamowicie prosta i smaczna !
Składniki:
– podwójna pierś z kurczaka
– kapary
– sałata rzymska
– ser parmezan ( lub grand padano)
– grzanki w kostkach
– czosnek
Sos ( robię na oko ) :
– śmietana
– majonez
– ser parmezan
– sól, pieprz
Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki i podsmażamy na patelni parę minut z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pod koniec smażenia podlewam mięso małą ilością wody. Do miski dajemy poszarpaną sałatę rzymską, kapary, grzanki, kawałki kurczaka i posypujemy startym serem. Robimy sos : śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy sół i pieprz i starty ser. Całość mieszamy i łączymy z z pozostałymi składnikami. Po bokach misy układamy większe liście sałaty do dekoracji i wkładamy sałatkę !
Smacznego !
Sałatka Cezar