Sałatka Cezar z kurczakiem w preclach
Jeżeli kochacie tak jak ja sałatkę cezar, to pokochacie ten przepis. Bo jak nie kochać kurczaka otoczonego w słonych preclach na chrupiącej sałacie rzymskiej, oblanego pysznym dressingiem i podanym z parmezanem lub serem pleśniowym. Ten przepis jest wybitnie dobry, ale ostrzegam, nie jest dla fanów fit przepisów.
Jest tam i smażony boczek i miękkie awokado, chrupiący seler i naprawdę wybitnie smaczny sos.Ten przepis będzie idealny na niespieszny niedzielny obiad, gwarantuje Wam, że domownicy będą zachwyceni.
Składniki:
1. Rozgrzej piekarnik do 200° C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
2. W misce ubij jajka. Dodaj pokrojonego w cienkie paski kurczaka i wrzuć do miski z jajkami. W drugiej misce wymieszaj pokruszone precle, pokrojony szczypiorek, pietruszkę, koperek, czosnek w proszku, cebulę w proszku i szczyptę pieprzu.
3. Obtocz kurczaka w preclach, dociskając tak, by do niego przywarły. Ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia. Skrop kurczaka oliwą z oliwek. Piecz go około 15-20 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany.
4. Przygotuj sałatkę. Połącz warzywa, ser pleśniowy (możesz użyć parmezanu), awokado i podsmażony wcześniej bekon w salaterce.
5. Zrób dressing. Połącz wszystkie składniki w szklanym słoiku i pomieszaj, aż sos będzie. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem, wrzuć do niej kurczaka i wymieszaj.