Sałatka brzoskwiniowa z burratą i boczkiem
Mam dla Was idealną sałatkę na ciepłe dni. Jest pyszna, szybka do zrobienia i ma niewiele składników.
Uwielbiam sałatki owocowe z odrobiną pikanterii. Słodyczą jest tu brzoskwinia i z odrobiną borówki. Ale musi być też odrobina słonego smaku i chrupkość, jaką daje smażony boczek. Do tego zielenina i pyszny sos winegret.
Do tego mój ostatnio ulubiony kremowy ser – burrata.
Składniki:
3-4 plastry bekonu
2 brzoskwinie pokrojone w plasterki
Zielone listki, u mnie roszponka, ale świetna tez będzie sałata rzymska
Garść borówek
Ser burrata
Liście bazylii do dekoracji
Sos:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
¼ szklanki złotego octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka Dijon lub musztardy z nasionami
2 ząbki czosnku, przeciśnięte
Do dekoracji:
½ łyżeczki mielonych płatków czerwonej papryki
Sól i pieprz
Instrukcje:
Usmaż bekon na dużej patelni na średnim ogniu, przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby go ostudzić i odsączyć. Rozłóż sałatę w misce, plastry brzoskwini i burratę. Posyp kawałkami bekonu i listkami bazylii. Zrób sos. Aby zrobić winegret, dodaj wszystkie składniki do słoika z pokrywką i dobrze wstrząśnij, aż do uzyskania emulsji. Będzie dodatkowy dressing, który można przechowywać w lodówce przez 1-2 tygodnie. Skop sałatkę sosem winegretem. Dopraw sola i pieprzem. Smacznego.
Wypróbuj: