Sałatka brokułowa z migdałami i pestkami dyni to idealne danie dla osób, które chcą jeść zdrowo i poszukują w kuchni nowych rozwiązań. Ja obiecałam sobie, że w nowym roku nadal będę kontynuować swoją kulinarną ciekawość i będę próbować nowych rzeczy. W tym surowego brokuła!
Połączenie brokuła z migdałami i żurawiną to dość nietypowe połączenie, ale uwierzcie mi warto spróbować. Jest to lekka i bardzo pożywna sałatka, idealna na lunch czy jako dodatek na letni grill.
Jedliście kiedyś surowego brokuła? Kalafiora? Czy pieczarki? Ja nie i nawet nie pomyślałam, żeby spróbować. Jak się okazuje wymienione wyżej warzywa są nie tylko pyszne w surowej wersji, ale także bardzo wartościowe i bogate w witaminy i minerały.
Nikogo nie dziwi na talerzu surowy ogórek, marchewka lub młoda kapusta. Surowe warzywa są nie tylko chrupiące, ale przede wszystkim mają niższy indeks glikemiczny, od ugotowanych lub smażonych odpowiedników.
Dlatego właśnie warto je wypróbować w każdej wersji. Dziś na warsztat bierzemy brokuł.
Przede wszystkim odkrój zdrewniałą łodygę i zostaw tylko tą miększą część. Resztę pokrój na drobne kawałki, łatwiej będzie Ci je pogryźć.
Brokuł jest pyszny jeżeli go zamarynujesz w specjalnym sosie ( podanym poniżej) i zostawisz na jakiś czas. Wtedy przesiąknie aromatem sosu i nie będziesz czuć goryczki.
Jeżeli lubisz słodkie sałatki dodaj więcej żurawiny i doprawionych dressingiem migdałów. Zresztą jak ich spróbujecie, będziecie je robić nie tylko do sałatki, ale jako przekąskę.