Ostatnio mam ochotę na eksperymenty w kuchni, odkrywanie nowych smaków, nowych zapachów. Po raz pierwszy w mojej kuchni zagościły szparagi, a w jakiej formie? Zapraszam poniżej 🙂
Składniki, 4 porcje:
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 1 polędwiczka wieprzowa
• 100 g szynki serrano
• 200 g sera mozarella
• 1 łyżka oliwy extra vergine
Do podania:
• sałata ze śmietaną lub jogurtem naturalnym
• młode ziemniaki
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami
Przygotowanie:
Gotujemy wodę w większym garnku. Następnie przygotowujemy szparagi : odcinamy twarde końce. Szparagi wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 1,5 minuty, odcedzić i od razu przepłukać zimną wodą. Szparagi przekroić na pół. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami
Przygotowujemy polędwiczkę : odcinamy białe włókna i żyłki, kroimy na 1,5 cm plasterki i rozbijamy na cieńsze filety. Można doprawić solą i pieprzem.
Filety z polędwiczki kładziemy na desce, na środku układamy 2 połówki szparaga, na środek mozarelle i obwijamy wszystko plasterkiem szynki. Roladki układać w żaroodpornej formie do pieczenia, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami
Do tego ugotowałam młode ziemniaki i dodałam sałatę z jogurtem naturalnym.
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami
Roladki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami