Dopóki nie zaczęłam stosować diety wykluczającej nietolerancje pokarmowe, nigdy nie pomyślałabym, że można zrobić risotto z kalafiora i połączyć je z krewetkami i papryką. Okazuje się, że można wszystko wyczarować z warzyw, wystarczy otwarta głowa i internet. I choć niektórzy uważają, że to bycie online niszczy nam życie, ja składam pokłony wszystkim kreatywnym kucharzom, którzy tak jak ja cierpią na różne nietolerancje i dzielą się przepisami. Dużo czasu poświęcam na wertowanie wirtualnych ksiąg kucharskich a potem próbuje i testuje na sobie.
Risotto z kalafiora z krewetkami i papryką
Co powinieneś wiedzieć o owocach morza? Warsztaty kulinarne z Łukaszem Jończykiem w Domowej Spiżarni
To bardzo proste zadanie. Wystarczy kalafiora dokładnie umyć, pozbyć się liści i łodygi. Ja dzielę na różyczki i trę na tarce o grubszych oczkach. Można też wrzucić różyczki do malaksera i rozdrobić. Kalafior wrzucamy na patelnię, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu ok 15 minut.
Składniki:
Na rozgrzaną patelnię nalej olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodaj pokrojoną w kawałeczki chilli, czerwoną paprykę i posyp kurkumą. Smaż około 5 minut. Następnie dodaj obrane krewetki i smaż przez kolejne 5 minut, kilkakrotnie je odwracając. Posól i popieprz. Smaż dopóki krewetki się nie zaróżowią.
Wrzuć na patelnię przygotowany wcześniej kalafior, dodaj sok z limonki i delikatnie wymieszaj.