Pudding z nasionami chia, jagodami i truskawkami to ostatnio moje ulubione danie, które przyrządzam na śniadanie. Aż sama się dziwie, że tak poźno odkryłam ten wspaniały i prosty przepis.
Najczęściej na śniadanie zjadam jajka lub kanapki z awokado, piersią z indyka i masłem orzechowym. Gdy mam ochotę, robię sobie owsiankę lub pudding z nasion chia. Zazwyczaj przygotowuję budyń dzień wcześniej i zostawiam na całą noc.
Nasion chia! Nasiona chia są przede wszystkim skarbnicą błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają także białko, magnez, wapń, fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Mleko kokosowe lub mleko roślinne (najczęściej używam migdałowego) – mleczko kokosowe daje fajny smak, tak samo migdałowe.
Syrop klonowy lub miód – dodaję trochę do budyniu z nasion chia, aby naturalnie go osłodzić.
Pudding chia jest kremowy, bogaty i lekko słodki. Ale bez dodatków jest nijaki i nudny. Pudding jest znakomitą bazą, a z dodatkami możesz eksperymentować do woli. Co możesz dodać do takiego budyniu?
Składniki:
Pudding chia:
1/4 szklanki nasion chia
200 ml mleczka kokosowego
150 ml wody
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Szczypta cynamonu
Dodatki:
Mus z jagód
Truskawki
Brzoskwinie
Przygotowanie:
W słoiku z pokrywką o pojemności 3-4 filiżanek wymieszaj mleko, nasiona chia, syrop klonowy, cynamon i sól. Przykryj i wstrząśnij, aby połączyć. Schłodź przez kilka godzin, a następnie dobrze zamieszaj, aby rozluźnić wszelkie grudki. Najlepiej przygotuj wieczorem i wsadz na całą noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki przelej do pucharków i na wierzch połóż mus z jagód. Poukładaj ulubione dodatki: truskawki, brzoskwinie lub morele. Posyp nasionami chia.