Przeciwzapalne napoje z kurkumą to mój hit, jeżeli chodzi o odporność i lepsze samopoczucie. Obecnie, w tych trudnych czasach robię je na potęgę i poje nimi całą rodzinę. Dziś przygotowałam dla Was 3 przeciwzapalne napoje, a przeciwzapalne dlatego bo występuje w nim kurkuma.
Kurkuma to prawdziwa królowa wśród przypraw, jeżeli chodzi o najsilniejsze działanie przeciwzapalne. Jej właściwości odkryłam czytając znakomita książkę „Food Pharmacy” napisaną przez Line Nertby Aurell i Mia Clase. Wcześniej używałam kurkumy, tylko po to żeby zabarwić ryż i rosół.
Z książki dowiedziałam się, że stan zapalny w naszym organizmie wywołuje gen COX – 2. Badacze od lat szukają lekarstwa, które powstrzyma ten gen, niestety preparaty, które do tej pory wymyślono, dają również wiele skutków ubocznych. Okazuje się jednak, że to właśnie kurkuma jest silnym i co najważniejsze nietoksycznym buforem, który ten gen blokuje.
Ten żółty proszek, który ciężko zmyć ( uważajcie by nie rozsypać ) pomoże Ci zwalczyć bakterie i wirusy, ponieważ zawiera kurkuminę, która działa jako silny antyoksydant. Jest to związek organiczny, którego zawartość w kurkumie stanowi około 2-5%. Kurkumina ma takie działanie przeciwzapalne jak przepisywane leki na receptę czy sprzedawane bez recepty środki przeciwbólowe. Tylko z tą różnicą, że nie ma po jej zażyciu skutków ubocznych.
Poza tym kurkuma wpływa pozytywnie na pracę mózgu, polecana jest szczególnie w stanach depresyjnych (!) Kurkuma wpływa zbawiennie na układ trawienny. Obniża poziom cholesterolu, reguluje pracę jelit. Wzmacnia odporność, wspomaga pracę wątroby i co dla niektórych ważne sprzyja utracie masy ciała!
Można ją kupić w proszku, jak i świeżą.
Świeżą spokojnie możesz pokroić w plasterki i zaparzyć, albo zetrzeć i wycisnąć z niej sok. Oczywiście jeżeli nie boisz się żółtych rąk, o których ostrzegają autorki Food Pharmacy. Podobnież tak często używają kurkumy, że inni patrząc na ich dłonie podejrzewają je o nadużywanie papierosów.
Możesz dodawać ją do ryżu, potraw z soczewicy, jako przyprawę do mięs, zup czy kasz. Pamiętaj tylko, żeby jej nie nadużywać (wystarczy ¼ łyżeczki dziennie) i zawsze do potraw czy soków z kurkumą dodawać pieprzu, wtedy jest łatwiej przyswajalna.
Przygotowałam dla Was 3 napoje z kurkumą, które często przygotowuje w domu. Napój z imbirem, który pije z dzieciakami, bo jest dla nich najbardziej przystępny. Szoty, które przygotowuje jak czuje, że zbliża się przeziębienie lub gdy jestem osłabiona. I złote mleko od czasu do czasu, gdy mam ochotę na ciepły, aromatyczny napój z kurkumą.
Pokrój imbir na kawałki i wrzuć do dzbanka. Zalej wrzątkiem i odczekaj aż woda przestygnie. Jak jest letnia to dodaj do niej miód, sok z cytryny i kurkumę. Wymieszaj!
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i pij 2 razy dziennie!
Przygotowanie:
Podgrzej mleko. Wymieszaj wszystkie składniki i pij letnie!