Prosty przepis na sprawdzoną zupę grzybową
Któż z nas nie kocha przepisów z grzybami w roli głównej ? Szczególnie jak sam te grzyby uzbierał spacerując po lesie z rodziną lub znajomymi. Gdy u nas w domu ktoś rzucał hasło “grzybobranie” wiedziałam, że czeka nas dobra zabawa i długie godziny spędzone w lesie.
Zazwyczaj jeździliśmy większą grupką, a czas spędzony na poszukiwaniu grzybów, był albo czasem wzmożonej medytacji, albo szalenie ciekawych rozmów.
Nie było wtedy strachu, że ktoś nieznajomy nas porwie, czy wrócimy z kilkoma kleszczami w kończynach. Grzybobranie kojarzyło się z beztroską, fajnymi rozmowami przy obieraniu grzybów i co najważniejsze pysznym jedzeniem. Już nie wspominając o tym jak mocny był sen, po paro godzinnym oddychaniu leśnym powietrzem.
W kuchni Mamy królowała jajecznica z grzybami, placki ziemniaczane z grzybowym gulaszem i królewska zupa grzybowa. Teraz ja kontynuuje grzybowe tradycje, modyfikując je pod moich alergików.
Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem znajdziecie na blogu, dziś chciałam zaproponować Wam prosty przepis na sprawdzoną zupę grzybową.
Jest szybka do przyrządzenia i esencjonalna. Zupę grzybową zazwyczaj gotuję z dodatkiem ziemniaków i dymką lub szalotką. Zabielam śmietaną, albo specjalnym ryżowym ekstraktem, który z powodzeniem zastępuje śmietanę.
Składniki:
Przygotowanie:
Obrane i wyczyszczone grzyby i ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę, szalotki lub dymkę posiekaj drobno i przysmaż je na maśle i oliwie. Dodaj ziemniaki i smaż około 3 minuty.
Dodaj grzyby oraz suszony tymianek i oregano, dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj około 4 minuty. Do grzybów dodaj bulion. Gdy się zagotuje, wlej trochę wywaru do szklanki i wymieszaj ze śmietanką. Wlej wymieszaną całość z powrotem do zupy. Gotuj około 10–15 minut.
Popieprz i posól dla smaku. Posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz podawać z podpieczoną bagietką lub wiejskim chlebem.