Potrawy na grilla z indyjskim akcentem w roli głównej – czyli szaszłyki warzywno – mięsne i sałatka z nachosami i kurczakiem to moje grillowe propozycje. Sezon grillowy w rozkwicie! Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam robić grilla lub urządzać ogniska ze znajomymi. Tonie tylko doskonała okazja by się spotkać i spędzić miło czas, ale przede wszystkim zjeść coś pysznego.
Wiadomo, że na grillu zawsze królują kiełbaski, karkówki czy szaszłyki, dlatego lubię czasem zrobić coś nowego i zaskakującego. Tym razem zrobiłam mięsno – warzywne szaszłyki i sałatkę z kurczakiem i nachosami. Niby wszystko proste, ale by zmienić zasady kulinarnej gry użyłam specjalnej marynaty.
Grill z marką Patak’s – smaki Indii
Patak’s to marka inspirowana Indiami, pełna smaku, prosta w przygotowanie z najlepszym składem. Bardzo często używam sosów Pataks do makaronów z kurczakiem, gdyż nadają daniu egzotycznego smaku i aromatu. Teraz chciałam wypróbować pastę Patak’s Tikka Masala jako marynatę do mięsa przygotowanego do sałatki z nachosami, oraz jako smarowidło do szaszłyków.
Składniki:
Jedna duża pierś z kurczaka
Pasta Tikka Masala od Pataks
Puszka kukurydzy
Puszka czerwonej fasoli
Główka sałaty rzymskiej
Kilka pomidorków koktajlowych
Paczka nachosów o smaku chili
Miks zielonej, czerwonej i żółtej papryki
1 cebula, najlepiej czerwona
Pęczek kolendry
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na małe kawałki. Włóż mięso do miseczki, dodaj pastę Tikka Masala, wymieszaj dokładnie i schowaj na minimum godzinę do lodówki (najlepiej zostawić go tam na noc). Następnie wyjąć mięso z marynaty i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż mięso będzie miękkie.
Do wielkiej miski włożyć kukurydzę i fasolę, oraz posiekaną cebulę i paprykę. Dodaj garść rozgniecionych nachosów, sałatę rzymską i pokrojone na połówki pomidory. Delikatnie wymieszaj. Dla mnie pasta Tikka Masala, jest tak aromatyczna, że nie dodaje już żadnych przypraw. Sałatę posypuje posiekaną kolendrą, a wokół misy układam nachosy.
Składniki:
Pasta Tikka Masala od Pataks
Miks papryk: zółta, czerwona i zielona
Cukinia
Cebula
Kiełbasa i boczek ( może być kurczak, wcześniej włożony do marynaty Tikka Masala na min godzinę)
Oliwki zielone lub czarne
Przygotowanie:
Papryki, cebulę i mięsko kroje na kawałki. Cukinię ścieram na paski na mandolinie. Naprzemiennie na patyczki nakładam: cebulę, boczek, paprykę, cukinię zawijaną na patyku w harmonijkę, kiełbasę ( lub kurczaka), oliwki. Kładę na grilla i specjalnym pędzlem rozprowadzam po szaszłyku pastę Tikka Masala od Pataks. Za parę minut odwracam szaszłyka i smaruję drugą stronę pastą.
Smacznego!
Zachęcam Was do wzięcia udziału w konkursie organizowanym przez markę Patak’s, szczegóły konkursu oraz wiele innych dań inspirowanych smakiem Indii znajdziecie u nich na profilu💜