Pilaw czyli potrawa z ryżu i przypraw to idealny pomysł na danie, które rozgrzeje Cię podczas jesienno/zimowych chłodów. Jest to nie tylko szybkie danie, ale także sycące i aromatyczne. Odkryłam je stosunkowo niedawno, jak szukałam zdrowych przepisów z potężnym ładunkiem energetycznym. A gdy biały ryż zamieniłam na dziki lub brązowy, wiedziałam, że pilaw będzie często gościł na moim stole.
Pilaw to bardzo popularna potrawa wschodnia, która ma bogatą tradycje. Przyrządzana jest z ryżu, mięsa i przypraw, które są sercem potrawy. Najczęstszymi przyprawami dodawanymi do ryżu są: kmin (kumin), kardamon, cynamon, koper, gałka, pieprz, ziele i kilka innych. W dzisiejszym przepisie użyłam oregano, tymianek i nać pietruszki. Jeżeli chodzi o mięso zazwyczaj używa się jagnięciny i baraniny, ale możesz też przyrządzić pilaf z kurczakiem czy wołowiną. Ja zaprezentuje Wam wersję wegetariańską, na słodko.
Ja zazwyczaj robię pilaw w wersji fit, z dzikim lub brązowym ryżem. Kiedyś gotowałam ryż z torebką w gorącej wodzie, dziś podchodzę do tego bardziej świadomie, a przez to mój pilaw jest o wiele smaczniejszy. W średnim garnku gotuje 3 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka takiego jak na rosół. Dodaje 1 szklankę dzikiego ryżu. Jak masz ryż w torebce, to rozerwij ją i wysyp do gotującego się bulionu. Będzie zdrowiej! Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj ok 40 minut, pod przykryciem.
Zobacz także:
3 szklanki bulionu warzywnego/ mięsnego
1 szklanka dzikiego ryżu lub brązowego ryżu
2 bataty średniej wielkości
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki orzechów pekan
1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy:
sól /pieprz
Natka pietruszki
Szczypta Oregano i Tymianku
W rondelku zagotuj bulion i dodaj dziki ryż oraz przyprawy: natkę pietruszki, tymianek i oregano. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem ok 40 minut, do miękkości ryżu. W międzyczasie obierz bataty, pokrój w kostkę i włóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj oliwy z oliwek,posól i popieprz. Piecz ok 35 minut w temp 200 stopniu.
Gdy bataty są już miękkie, dodaj o nich żurawinę i pokruszone orzechy pecan. Przełóż do misy dziki ryż, wsyp bataty z żurawiną i orzechami i wymieszaj. Posól i popieprz i dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
Pilaw z dzikim ryżem i batatami gotowy! Smacznego!