Pieczony łosoś z komosą, pomidorami i płatkami Finuu
Mam dziś dla Was Idealną potrawę gdy masz mało czasu, w brzuchu burczy a chcesz zjeść coś zdrowego i sycącego.
Lubię zaszaleć i poeksperymentować w kuchni, ale większość czasu jem zdrowo i staram się wybierać posiłki mądrze. Co to oznacza?
Wybieram dobre jakościowo produkty, takie, po których zjedzeniu będę czuła się lekko. Gdy marka Finuu Hyvää (produkt zawiera 82% tłuszczu, jego główne składniki to śmietanka i maślanka z mleka) zaoferowała mi współpracę, zaczęłam się zastanawiać co jem najczęściej i co najbardziej mi smakuje.
Pieczony łosoś z komosą, pomidorami i płatkami Finuu
Składniki:
Przygotowanie:
Odetnij skórę z łososia, umyj go i pokrój na kilka mniejszych kawałków. Dopraw solą, pieprzem, ziołami, skrop sokiem z cytryny i wysmaruj łyżką oliwy. Odłóż do zamarynowania na pół godziny.
Ugotuj komosę ryżową. Pamiętaj, że przed rozpoczęciem gotowania należy ją opłukać. Nasiona komosy są pokryte saponiną, która ma gorzki smak (opłukanie nasion pozwala się go pozbyć). Dodajemy 1 szklankę komosy do 2 szklanek wrzącej wody i gotujemy przez 12-15 minut. Po zakończeniu gotowania odstawiamy komosę pod przykryciem, do momentu aż wchłonie pozostałą wodę.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżką oliwy, włóż pomidorki, dopraw je solą i pieprzem. Ułóż kawałki łososia, polej go marynatą z talerza. Na łososiu połóż wiórki Finuu.
Piecz przez około 30 minut.
Przygotuj sałatkę. Zieleninę włóż do miski, pokrój awokado, rzodkiewkę, cebulę i skrop oliwą.
Na talerzu połóż łososia, komosę ryżową i sałatkę! Smacznego.