Pieczony dorsz z cytryną i sałatką z ciecierzycy i pomidorów
Czy często jecie ryby? Ja jadłam bardzo rzadko, bo nie umiałam ich przyrządzić. Tak sobie przynajmniej tłumaczyłam, bo pieczona ryba jest przecież bardzo łatwa do zrobienia. Byłam po prostu albo zbyt leniwa, albo nie dość ciekawa. Wystarczyły mi śledzie i makrela i od czasu do czasu krewetki. Rybę zazwyczaj zamawiałam w restauracjach, zachwycając się delikatnością smaku.
Do przeproszenia się z rybami i owocami morza zmusiła mnie nie jako moja Pani dietetyk. Gdy zaleciła mi dietę rotacyjną: jednego dnia mogłam spożywać drób, drugiego wieprzowinę, a trzeciego ryby. I tak w kółko. Musiałam się przemóc i zacząć odkrywać rybny świat kulinarny. Zaczęło się oczywiście od krewetek i łososia. Przerobiłam je na wszelkie sposoby. Potem sięgnęłam po pstrąga, mintaja i dorsza.
Przede wszystkim warto robić sobie dzień rybny nie tylko raz w tygodniu. Należy pamiętać by wybierać ryby sprawdzone, najlepiej z pobliskiego stawu hodowlanego. Wiem, że w naszych czasach, w ogóle ciężko znaleźć zdrowe i wartościowe produkty, co nie znaczy, że mamy się nie postarać. Ja mam swój ulubiony sklep rybny, wiem kiedy są świeże dostawy i zawsze wtedy wybieram się na “rybne” zakupy.
Warto wybierać dorsza ponieważ jego mięso jest zdrowe i lekkostrawne. To ryba niskokaloryczna – 100 gramów dostarcza 78 kcal. Mięso dorsza jest niezwykle chude oraz zawiera bardzo niewiele cholesterolu. Jedyny tłuszcz jaki znajdziecie w dorszu to korzystne dla zdrowia kwasy jedno- i wielonienasycone. Dla odchudzających się to idealna ryba, bo zawiera dużo potrzebnego białka, a dodatkowo mięso z dorsza bogate jest w witaminy z grupy B a także dostarcza takie minerały jak fosfor, magnez, selen.
Okazało się, że nie ma nic prostszego i szybszego do przyrządzenia niż pieczona w piekarniku ryba. Jeżeli zaczynasz przygodę z rybami ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Jest mega prosty i zabierze Ci góra 30 minut! Dorsz jest bardzo delikatny i smaczny, jeżeli podasz go w marynacie z czosnku i oliwy i skropisz cytryną.
Ten przepis to lekka propozycja na dorsza wzmocnionego aromatem cytryny, czosnku i świeżych ziół. Ten śródziemnomorski klimat przełamuje sałatka z pomidorów i ciecierzycy. Czasem robię ją jako ciepłe danie, dodaje tylko pokrojone chorizo.