Pieczone bataty z sosem tzatziki
Dlaczego ja tak późno odkryłam bataty?
Ja wielka wielbicielka ziemniaków, dopiero po trzydziestce odkryłam ich słodką, pomarańczą odmianę. Lepiej późno niż wcale, tym bardziej, że bataty są o wiele zdrowsze i wartościowsze od klasycznego ziemniaka. Jeżeli masz problemy ze wzrokiem, lub często o czymś zapominasz, uwzględnij batata w swojej diecie. Dodatkowo bataty są mało kaloryczne ( 230 gram to 189 kalorii) i mają niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 54. Także można je śmiało włączyć do diety. To słodycz, która nie tuczy, oczywiście zjedzona w odpowiednich proporcjach. Bataty można jeść pieczone, gotowane i ugotowane ze skórką. Mnie najbardziej zasmakowały pieczone, pospane pikantną przyprawą. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który uwielbiam. Zawsze, gdy jestem głodna i chcę coś szybko przyrządzić, robię bataty podawane z sosem tzatziki. Są pyszne i sycące.
Składniki:
– 2 bataty
Sos tzatziki:
– 1 ogórek
– 200 gram jogurtu naturalnego
– ząbek czosnku
– posiekany szczypiorek
Bataty myjemy i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około godzinę, tak by bataty były miękkie. Robimy sos tzatziki: obieramy ogórka i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórka mieszamy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy ze szczypiorkiem. Po wyjęciu z piekarnika bataty kroimy na pół, doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Podajemy z sosem tzatziki!
Smacznego!
Pieczone bataty z sosem tzatziki
Pieczone bataty z sosem tzatziki
Pieczone bataty z sosem tzatziki
Pieczone bataty z sosem tzatziki