Orzeźwiająca sałatka z komosą ryżową, truskawką i nektarynką to przepis na idealną letnią sałatkę. Jest aromatyczna, zdrowa i co najważniejsze syta. Nie będziesz miał ochoty by podjadać miedzy posiłkami, bo zawarta w niej komosa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych.
Lekkie sałatki i tak zwane misy mocy to moje ulubione posiłki, które często przyrządzam latem. Muszą być przygotowane z sezonowych owoców i warzyw, z dodatkiem kasz, pełnoziarnistych lub ryżowych makaronów. Dodatkowo wzbogacam je superfoodami, które tak dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Produktów firmy Purella używam od dawna. Do gustu przypadła mi szczególnie komosa ryżowa, maca, czarnuszka czy jagody acai.
Gdy dostałam propozycję od Purella Superfoods, by stworzyć przepis do najnowszego e-booka “Lekkie sałatki” wybór padł na pozycję, którą dość często przyrządzam. Chciałam wykorzystać coś sprawdzonego i aromatycznego. Myślę, że przepis raz zrobiony, zostanie z Wami na dłużej. Owoce możecie zawsze wymienić, na te sezonowe.
Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
2 garście dojrzałych truskawek
3 nektarynki lub morele
Garść obranych pistacji
3 gałązki świeżej mięty
Pół czerwonej cebuli
Sos:
¼ szklanki octu jabłkowego
Sok z cytryny
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Komosę przygotuj według opisu na opakowaniu (ja zazwyczaj gotuję w proporcjach 2:1 około 15-20 minut). Pamiętaj tylko by ją przepłukać kilka razy bieżącą wodą przed zagotowaniem. Ugotowaną komosę przełóż do miseczki i zostaw do ostudzenia.
Pokrój truskawki i nektarynki w plasterki, pistacje obierz ze skorupek. Wrzuć składniki do miski z komosą i wymieszaj. Posiekaj miętę i czerwoną cebulę i wrzuć do miski.
Przygotuj sos: do miseczki wlej ocet jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Posól i popieprz. Wlej sos do miski z komosą i wymieszaj!
Wskazówki:
Sałatkę możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Zamiast pistacji możesz użyć solonych migdałów, a zamiast truskawek czy nektarynek wydrążonych wcześniej czereśni.
To wydanie e-booka jest prawdziwą skarbnicą kulinarnych inspiracji! Znajdziecie tam artykuły od dietetyków z Teamu Bebio Ewy Chodakowskiej – Marty Kielak i Karoliny Brzostek oraz pyszne przepisy od ambasadorki Purella Ani Starmach, ale także od:
• Grześka Zawieruchy
– Laureata Master Chef,
• Paulinki Foremny
– Laureatki MasterChef Junior
oraz blogerów kulinarnych:
• Beaty Gratkowskiej
– @praktykulinarni
• Agnieszki Wojciechowskiej
– @mrs_kitchen_fairy
• Izabeli Kapis
– @czarna.wisienka
• Pauliny Śmietanki
– @paulaa_fitness
• Marty Grabowskiej
– @food_by_marta
• Oli Obłończyk
– @olala_cooking
• Agnieszki Mroczek
– @zielonehistorie
Jest mi strasznie miło, że mogłam znaleźć się w tak zacnym gronie! Tutaj możecie pobrać ebook!