Orzeźwiająca sałatka z fenkułem włoskim, cytrusami i awokado – idealna na lekki lunch.
Kiedy temperatura rośnie, mam ochotę na coś lekkiego, orzeźwiającego i naładowanego witaminami. Właśnie taka jest sałatka z fekułem włoskim cytrusami i awokado, którą niedawno robiłam po raz pierwszy. Była tak smaczna, aromatyczna i zdrowa, że postanowiłam się tym przepisem podzielić.
Przepis na tą sałatkę znalazłam w książce „Love and Lemons” autorstwa Dobofrio Jeanine, kucharki i blogerki, której przepisy uwielbiam. Zawsze są pełne warzyw i owoców, przypraw i dobrej jakości oliwy i wegańskich sosów. Przepis na orzeźwiającą sałatkę z fenkułem, jest identyczny jak w książce. Nie modyfikowałam go, bo był dla mnie idealny.
Ta sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, każdy jej składnik to skarbnica witamin i minerałów. Gdy zrobiłam ją pierwszy raz, byłam tak zaskoczona mieszanką smaków, szczególnie anyżowym posmakiem kopru włoskiego, kwaskową słodyczą grejpfrutów i chrupkością radicchio.
Koper włoski – znałam ale tylko jako składnik herbatek, dzięki którym moje dzieciaki przetrwały kolki i bóle brzuszka. Ja sama często popijałam koper jak miałam problemy z trawieniem. Nie zdawałam sobie sprawy z jego anyżowego smaku, a ja wprost kocham anyż. Koper włoski znany jako fenkuł włoski ma nie tylko super właściwości trawienne, ale także właściwości rozkurczające, ważne szczególnie jak masz bolesne miesiączki.
Koper jest skarbnicą potasu, wapnia, fosforu i magnezu, a także witaminy C, czyli składników mających korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Cytrusy czyli mandarynki i grejpfruty posiadają mnóstwo witaminy C, która ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność. Jeżeli chcesz mieć piękną cerę nie zapomnij o uwzględnieniu w diecie cytrusów. Dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne.
Radicchio – czyli sałata, która przypomina wyglądem cykorię i ma goryczkowy posmak. Jest nie tylko pyszna i chrupiąca, a także cudnie wygląda na talerzu. Warto wykorzystać jej smak i kolor do pięknych zimowych sałatowych kompozycji. Radicchio jest niskokaloryczne i zawiera mnóstwo antyoksydantów, szczególnie zeaksantyny i luteiny.
Awokado – jest tak dobre i bogate w witaminy, że staram się dodawać je do każdej sałatki. Gdy dodamy do niego orzechy, mamy prawdziwą eksplozję smaków.
Z sałatką świetnie się komponuje pyszny sos którego podstawą jest musztarda dijon, sok z cytryny, oliwa z oliwek i czosnek.