Nietypowe szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię kulinarne eksperymenty. Czasem mam ochotę na coś innego, coś co zachwyci smakiem i aromatem, a potem będzie śnić się po nocach ! Dziś chciałabym pokazać Wam prosty przepis na szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Możecie opiec je na grillu, póki jeszcze trwa sezon, albo tak jak ja korzystając z grilla elektrycznego. Tak czy inaczej będzie pysznie! Ananas od dawna chodził mi po głowie, za sprawą sałatki z kukurydzą, selerem i żółtym serem, którą uwielbiam. Postanowiłam, że dorobię też szaszłyki, które widziałam na stronie “Kwestia Smaku”. I tak całkiem przypadkiem wyszedł mi ananasowy obiad!
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Składniki :
Połówka ananasa
Podwójna pierś z kurczaka
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Przyprawy :
– sól morska ( szczypta)
– suszony tymianek ( 2 łyżeczki)
– kurkuma ( 1 łyżeczka)
Piersi z kurczaka opłukać, odciąć kostki i włókna. Pokroić na większe kawałki. Posypać przyprawami, wymieszać i polać oliwą. Dokładnie wymieszać, by oliwa i przyprawy ładnie przylgnęły do kurczaka. Odstawić na pół godziny. W tym czasie pokroić ananasa na kwadraciki. Ułamać patyczki do szaszłyków na pół i nadziewać raz kurczaka, raz ananasa. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku.
Sałatka z ananasem, serem żółtym i kukurydzą
Składniki :
Ananas ( świeży bądź z puszki)
Ser żółty
Puszka kukurydzy
Seler w zalewie
Majonez
Sól, pieprz
Ananasa pokroić w małe kawałeczki, dodać do niego kukurydzę i seler ( może być z zalewy). Wsypać do miski utarty ser żółty i dodać dwie łyżki majonezu. Dokładnie wymieszać i dodać przyprawy !
Smacznego !