Lemoniada to najlepsze co wymyślono na upały. Orzeźwiająca, odrobinę słodka i wypełniona aromatem ziół – uzależniłam się od takiej wersji. Dzieci ją uwielbiają.
Gdy okazało się, że nie mogę pić kawy i herbaty załamałam się. Zazwyczaj w ciągu dnia piłam je na zmianę i to mi w zupełności wystarczało. Gdy pozostała mi tylko woda postanowiłam ją odrobinę podkręcić. Próbowałam różnych połączeń smakowych i te trzy wersje najbardziej mi posmakowały.
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Składniki:
– 1 ½ szklanki wody,
– ½ szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego,
– 3 gałązki rozmarynu.
Sok rozmarynowy,
– 6 cytryn,
– 5 kubków wody,
– kilka pokrojonych krążków cytryn do dekoracji,
– gałązki rozmarynu do dekoracji
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Przygotowanie:
Żeby przygotować sok rozmarynowy, łączysz w rondelku wodę, cukier i rozmaryn i podgrzewasz. Doprowadzasz do wrzenia i mieszasz do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odcedzasz by oczyścić syrop z gałązek rozmarynu. Zostawiasz do całkowitego ostygnięcia. Wyciskasz sok z cytryn do dzbanka, dodajesz sok z rozmarynu i zalewasz wodą. Dodajesz krążki cytryny, gałązki rozmarynu i wkładasz do lodówki na godzinę. Podawaj z kostkami lodu.
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Składniki:
– 2 szklanki wody,
– ½ szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego,
– 2 łyżki miodu
– 3 łyżki kwiatów lawendy /możemy użyć świeżych z ogródka lub kupić suszone kwiaty w sklepie zielarskim lub aptece/
– Sok lawendowy,
– 6 cytryn,
– 5 kubków wody,
– klika pokrojonych krążków cytryn do dekoracji,
– lawenda do dekoracji
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Przygotowanie:
Żeby przygotować sok lawendowy, wlewasz do rondelka wodę, wsypujesz cukier i doprowadzasz do wrzenia. Mieszasz do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujesz z palnika i dodajesz miód i lawendę. Zostawiasz do całkowitego ostygnięcia. Wyciskasz sok z cytryn do dzbanka, dodajesz sok z lawendy i zalewasz wodą. Dodajesz krążki cytryny, kwiaty lawendy i wkładasz do lodówki na godzinę. Podawaj z kostkami lodu.
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Składniki:
– 3/4 szklanki wody,
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub zwykłego,
– ½ szklanki pełnej rozgniecionych listków mięty
– korzeń imbiru ok 1 cm
– sok imbirowy,
– 7 cytryn,
– 3 kubki wody,
– klika pokrojonych krążków cytryn do dekoracji,
– mięta do dekoracji
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Przygotowanie:
Żeby przygotować sok, łączysz wodę, cukier, listki mięty i starty korzeń imbiru. Wkładasz je do rondelka i podgrzewasz. Doprowadzasz do wrzenia i mieszasz do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujesz z palnika i zostawiasz do całkowitego ostygnięcia. Odcedzasz, by został sam syrop. Wyciskasz sok z cytryn do dzbanka, dodajesz sok z lawendy i zalewasz wodą. Dodajesz krążki cytryny, kwiaty lawendy i wkładasz do lodówki na godzinę. Podawaj z kostkami lodu.
Najlepsze lemoniady na upał: rozmarynowa, lawendowa i z imbirem
Na upał idealne są także naturalnie nawadniające produkty:
Naturalne produkty, dzięki którym nawodnisz organizm od środka