Mój sposób na pożywną misę pełną witamin — tajska sałatka.
Dziś mam dla Was przepis, który smakuje tak, jak wygląda. I do tego jest niesamowicie zdrowy i je się go praktycznie wszystkimi zmysłami. Mój sposób na pożywną misę pełną witamin — to tajska sałatka z mango, ogórkiem, marchewką i sosem na bazie masła orzechowego.
Od dziecka jestem estetką. Kocham otaczać się pięknymi rzeczami, a na talerzu musi być u mnie nie tylko zdrowo, ale przede wszystkim kolorowo i smakowicie. Może dlatego tak wciągnęła mnie fotografia kulinarna, ja po prostu pierw zachwycam się zapachem, potem jem oczami, a następnie delektuje się smakiem, fakturą i chrupkością bądź miękkością dania. Uwielbiam smakować życie, tak jak smakuje dania. Powoli, z uwagą i rozkoszą! Tak trzeba żyć kochani! Delektować się każdym kęsem i każdym dniem, który jest nam dany!
Do tego ma niesamowity smak, zapach i pobudzający kolor. Kupując mango, zwróć uwagę na wygląd jego skóry, a dokładniej na barwę. Zielona świadczy o niedojrzałości, a intensywnie czerwona o przejrzeniu. Drugim elementem, na który powinnaś zwrócić uwagę, jest brak plam, przebarwień oraz uszkodzeń.
Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, które odkwaszają organizm. Jeżeli zmagasz się z częstymi infekcjami, masz mało energii, włącz do diety więcej ogórka. Nie zaszkodzi, a może pomóc!
Włączenie awokado do jadłospisu może wspomagać odchudzanie, a także pozytywnie wpływać na układ odpornościowy. Awokado to bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe owoc. Awokado zawdzięcza swoje właściwości prozdrowotne wysokiej zawartości mikro- i makroelementów: potasu, miedzi, fosforu, magnezu i żelaza. Obfituje także w witaminy C, E, A, K oraz witaminy z grupy B, głównie kwas foliowy.
Zawsze wydawało mi się, że trzeba stronić od orzeszków. Okazuje się jednak, że kwasy tłuszczowe, które zawierają, skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie.
Zawiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Bardzo rzadko ją używałam, bo nie wiedziałam, do czego jej użyć, teraz wędruje do prawie każdej pożywnej misy. Czerwona kapusta zawiera antocyjany. Te związki zaliczane są do polifenoli, bardzo silnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu i mogą blokować rozwój komórek rakowych.
Składniki:
Wypróbuj też: