Jak pewnie zauważyliście, jestem wielką fanką misek. Zaglądam do lodówki, wybieram białko (najczęściej jest to kurczak, indyk, łosoś), do tego gotuje jakąś kasze (komosę ryżową, ryż lub jaglaną) i dodaje sezonowe warzywa. Robię dressing z oleju kokosowego, lnianego czy oliwy truflowej, albo jakiś miks z tahini, sosem sojowym czy tamari.
Możesz kombinować jak tylko chcesz i do ulubionego białka dodać sezonowe warzywa.
Dziś proponuje Wam miskę z łososiem w sosie teriyaki, jaśminowo- kokosowym ryżem i kapustą pak choi. Wszystko posypane sezamem. Jak raz spróbujecie, to danie będzie często gościć na Waszym stole.
Przyrządzałam już:
Greckie miski tzatziki z kurczakiem
Bowl z łososiem, chrupiącymi warzywami i słodkim mango!
Szybkie miseczki z hummusem i warzywami
W dzisiejszym przepisie znajdziecie czosnek i imbir, których często używam w mojej kuchni. To przyprawy, które nie tylko fantastycznie wzbogacają nasze dania smakiem i aromatem. To także przyprawy, które mają ogromne właściwości lecznicze.
Czosnek ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwpasożytnicze. Jest idealnym środkiem zwalczającym preziębienie, grypę, zapalenie gardła, bakterie wywołujące zapalenie płuc.
Czy wiedziałeś, że imbir działa jak tonik na nerwy? Wystarczy szklanka herbaty z imbirem, by ukoić bolący żołądek i rozluźnić nasze organy. Bardzo dobrze działa na gardło zmęczone od ciągłego mówienia, czy krzyku. Tak jak czosnek działa wspaniale na nasz układ odpornościowy.
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 ząbek świeżego czosnku, zmiażdżony lub drobno starty
1-calowy kawałek świeżego imbiru, drobno startego
1 duży filet z łososia, około 200 g (można również użyć piersi lub uda z kurczaka lub w wersji wegetariańskiej trochę twardego tofu, pokrojonego w kostkę wielkości cala)
5 dużych garści zieleniny — ja użyłam pak choi. Inne pyszne opcje-brokuły, brokuły, fasola, szpinak dziecięcy itp.
Czerwona papryka
2 ząbki świeżego czosnku, zmiażdżone lub drobno starte
1-calowy kawałek świeżego imbiru, drobno startego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka ryżu jaśminowego, dobrze wypłukanego — Ważne jest, aby wypłukać ryż, ponieważ dzięki temu będzie ładny i puszysty. Oznacza to również, że dodajemy mniej wody do garnka podczas gotowania, 1¼ szklanki wody zamiast 1½ szklanki, jeśli nie płuczemy.
Łyżka oleju kokosowego
Szczypta soli
1¼ szklanki wrzącej wody
Prażone nasiona sezamu lub czarne nasiona sezamu
4 dymki, drobno posiekane
Rozgrzej piekarnik do 180 C (z termoobiegiem). W średniej wielkości misce wymieszaj miód, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek i imbir.
Dodaj filet z łososia (lub wybrane przez Ciebie białko) i dokładnie posmaruj. Umieść łososia i połączony sos w małym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia.
Piecz przez 15-20 minut, w zależności od tego, jak dobrze wysmażonego łososia lubisz. Możesz też spróbować piec go w temperaturze 180°C przez 15 minut, a następnie grillować przez 5 minut, uważając, aby się nie przypaliło. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Przygotuj ryż kokosowy.
W małym rondelku dodaj olej kokosowy, opłukany ryż i trochę soli. Następnie wlej do rondelka
wrzącą wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na mały i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Nie zdejmuj pokrywki. Dzięki temu cała para zostanie uwięziona w garnku i stworzy idealnie puszysty ryż. Po 15 minutach wyłącz ogień i pozostaw ryż na 3-5 minut.
Zdejmij pokrywkę i rozdrobnij ryż widelcem. Odłóż na bok, aż będzie gotowy do użycia.
Warzywa
Podczas gdy ryż i łosoś się gotują, weź duży rondel i dodaj olej sezamowy, imbir i czosnek. Dodaj warzywa, a następnie smaż na średnim ogniu, aż będą jasnozielone i lekko zwiędłe. Dodaj sos sojowy i wymieszaj do połączenia.
Do miseczki włóż ryż, łososia i udekoruj warzywami. Na wierzchu posyp sezamem i pokrojoną dymką.
Smacznego