Czy staracie się zdrowo odżywiać? U mnie z tym różnie. Zauważyłam, że tego czego mi najbardziej brakuje to systematyczność. Co to oznacza? Jestem zmienną kobietą, jeżeli chodzi o nawyki. Albo coś robię na 100%, albo w ogóle. Odżywiam się zdrowo pół roku i do tego ćwiczę, piję wodę i staram się wysypiać. Następnie 2 miesiące jadę na chipsach, jem po 20 i co najgorsze podjadam między posiłkami. Walczę z tym, ale różnie to wychodzi. Staram się wyrwać z tego zaklętego kręgu. Może znacie jakiś magiczny sposób?
Próbowałam sobie odpowiedzieć na to pytanie i przyszło mi do głowy kilka rozwiązań. Po pierwsze:
Może chcesz lepiej się czuć, może poprawić wyniki badań, poprawić figurę lub poprawić jakość Twojej cery. Odpowiedz sobie na pytanie i zastanów się, czy to jest Twój priorytet. Jeżeli tak, pamiętaj o tym, kiedy chcesz sięgnąć po niepotrzebną słodką przekąskę czy paczkę chipsów.
Raz w tygodniu daj sobie dyspensę. Jeżeli masz zamiar zdrowo się odżywiać, to łatwiej ci będzie, jeżeli będziesz mogła sobie raz pozwolić na „cheat meal”. Ja dostałam pozwolenie od swojej trenerki na jeden oszukańczy posiłek. I lepiej mi z tym, bo wiem, że mam zawsze w zanadrzu ten jeden raz.
To chyba najważniejsze. Rób sobie dobre jedzonko. Zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne, tylko musisz poeksperymentować. Kombinuj, odkrywaj nowe smaki, przyprawy. Czasem wystarczy miska warzyw, nasion i dobry sos czy pesto.
Uwielbiam makarony z sosami. Dlatego postanowiłam pokombinować i zrobić spaghetti z batatów. Robiłam już makaron z cukinii i marchewki, dlatego przyszedł czas na bataty.
Potrzebujesz do tego specjalnego urządzenia. Ja jakiś czas temu kupiłam sobie temperówkę do warzyw, której dość często używam. Najczęściej do robienia makaronu z cukinii lub marchewki. Uwierzcie mi, jak ją kupicie, będziecie używać cały czas. Jest to narzędzie godne uwagi i warte wydanych pieniędzy.
Bataty ciężko mi się w ten sposób obierało. Więc użyłam urządzenia do obierania warzyw, tak zwanej obieraczki do warzyw. Dzięki niej wycięłam paski z batatów. Idealne do naszego dania.
Składniki:
2 średnie słodkie ziemniaki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka gałązek jarmużu (2 szklanki wypełnione jarmużem)
Przyprawa chili w płatkach, sól i pieprz
Kilka listków świeżej bazylii
Garść ulubionych orzechów
Tarty ser pecorino lub dziugas do posypania
Przepis na pesto z jarmużu:
Pół szklanki orzechów włoskich
2 szklanki posiekanych liści jarmużu
2 łyżki soku z cytryny
¼ szklanki oliwy z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz
Instrukcje:
Przygotuj pesto. Wrzuć składniki do miseczki i zblenduj. Posól i popierz dla smaku.
Obierz bataty i użyj obieraczki do wycięcia plastrów lub makaronu. Rozgrzej olej na patelni, dodaj rozgnieciony czosnek i smaż, aż będzie zarumieniony. Dodaj przyprawy: płatki chili, sól i pieprz i zamieszaj. Zmniejsz znacznie temperaturę. Wrzuć makaron z batatów i delikatnie przez 2 minuty mieszaj. Dodaj 3 łyżki wody i mieszaj dalej. Pilnuj, by makaron nie przyklejał się do patelni. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 5 minut.
Gdy widzisz, że makaron jest miękki (ale się nie rozpada) dołóż jarmuż i zostaw na minutę, mieszając delikatnie. Odłóż do miski, dodaj pesto, orzechy i posyp serem. Na wierzch połóż świeżą bazylię.