Letnia sałatka z truskawkami, szpinakiem i serem feta
Letnia sałatka z truskawkami, szpinakiem i serem feta jest nie tylko pyszna, ale szybka w przyrządzeniu. Ta pora roku sprzyja lekkim sałatkom składającym się z sezonowych warzyw i owoców. Wystarczy aromatyczny sos, garść orzechów i serek i sałatka gotowa.
Wyobraź sobie przyjemny wieczór na balkonie, albo stół zastawiony kryształami i lnianym obrusem, pod koronami drzew. Lato nie potrzebuje wymyślnych dań, z wielu składników Wszystko jest wtedy aromatyczne, zmysłowe i pełne smaku. Ulotne i trwałe jednocześnie. Aby wyczarować pyszne danie, wystarczy używać sezonowych warzyw i owoców.
Dziś mam dla Was pyszny przepis na sałatkę składającą się ze szpinaku, awokado, czerwonej cebuli, pistacji oraz truskawek. Dodaj do tego balsamiczny winegret i sałatka gotowa. Jest zarówno słodka jak pikantna.
– Truskawki: najlepiej, żeby były świeże i soczyste. Użyj innego owocu: jeśli truskawki nie są dostępne, spróbuj jagód, brzoskwiń, malin lub jeżyn.
– Szpinak: użyj zielonych listków, jeżeli nie przepadasz za szpinakiem. Możesz dodać do szpinaku roszpunki, lub rukoli jeżeli chcesz, by sałatka była bardziej pikantna.
– Awokado: najlepiej szukaj awokado średnio dojrzałego.
– Serek feta: wybierz ten w kostkach. Ja znalazłam fetę z papryczką chili. Świetnie komponowała się z truskawkami i czerwoną cebulą. Możesz zamienić fetę na serek pleśniowy.
– Pistacje: nadają chrupkości sałatce.
– Domowy sos balsamiczny: wystarczy zmieszać oliwę z oliwę, sól i pieprz, czosnek, musztardę dijon.
Letnia sałatka z truskawkami, szpinakiem i serem feta
1 opakowanie szpinaku
około 2 szklanki truskawek przekrojonych na pół
1 duże awokado, pokrojone w plastry
½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
Feta pokrojona
Garść prażonych pistacji
Balsamiczny vinaigrette :
3 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, starty lub drobno zmielony
½ łyżeczki musztardy dijon
Świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Dobrze wymieszaj, dodaj więcej soli/pieprzu w razie potrzeby.
Do dużej miski wrzuć szpinak, pokrojone truskawki, plastry awokado, czerwoną cebulę, fetę. Polej dressingiem i pomieszaj. Na wierzchu sałatki połóż posiekane pistacje ( ja lubię całe) i skrop każdą miskę 1/4 dressingu.
Ta sałatka najlepiej smakuje tego samego dnia, w którym ją przyrządzisz, aby zachować świeżość i świeżość, ale będzie również pyszna następnego dnia.
Wypróbuj inne przepisy z truskawkami:
Sałatka owocowa z truskawkami, mango i gorgonzolą. Idealna dla zabieganych miłośniczek smaku.
Orzeźwiająca sałatka z komosą ryżową, truskawką i nektarynką