Ciekawa jestem co lubicie jeść na śniadanie? Ja ostatnio mam swój poranny rytuał. Pije szklankę ciepłej wody z cytryną, a potem wypijam sok z selera naciowego. Czekam pół godziny i zazwyczaj jem kanapkę z pastą warzywną i łososiem wędzonym, albo z jajkiem. Nic wyszukanego.
Natomiast w weekendy eksperymentuje i ciesze się wyszukanym śniadaniem. Mam dziś dla Was prawdziwy rarytas. Pyszną sałatkę śniadaniową ze smażonymi warzywami, pieczonymi warzywami i dwoma jajkami sadzonymi! Po rozpoczęciu dnia od tej kombinacji białka, zdrowych tłuszczy i warzyw poczujesz się wspaniale.
Nie dość, że wygląda jak danie z restauracji, to do tego da Ci mnóstwo energii. A nikt nie odmówi sobie takiego zastrzyku energii. Ja na pewno nie.
Co potrzebujesz, by zrobić łatwą sałatkę śniadaniową z kalafiorem?
– jajka – ugotowane w dowolny sposób, mogą być na miękko, sadzone lub ugotowane na twardo.
– czerwona cebula – nadaje sałatce pikantności i chrupkości.
– zielone listki — szpinak, jarmuż i rukola — wybierz takie zielone listki, które lubisz najbardziej.
– pieczony kalafior – zacznij dzień od dodatkowej wartości odżywczej, którą dają warzywa. Prażenie wzmacnia i intensyfikuje ich smaki, zapewniając bardziej satysfakcjonujący kęs. Jeżeli nie przepadasz za kalafiorem, możesz spróbować sałatki z batatami. Przepis tutaj!
-awokado – bo awokado da Ci dawkę zdrowych tłuszczów i do tego jest pyszne i kremowe.
– mikro listki – są bogate w składniki odżywcze i sprawiają, że sałatka wygląda tak ładnie.
– świeży koperek – jestem wielką fanką dodawania świeżych ziół do przepisów, zwłaszcza do sałatek! Podnosi smaki i wnosi zupełnie nowy poziom świeżości do przepisów. Absolutnie uwielbiam świeży koperek, ale świeża bazylia, natka pietruszki lub naprawdę świeże zioła byłyby pyszne!
– sól morska i pieprz – doprawić i wydobyć smaki.
Składniki na 2 porcje:
2 jajka
Szklanka pieczonego kalafiora
Awokado
Czerwona cebula
Zielone listki: jarmuż, rukola, szpinak
Świeży koperek, mikro listki
Sałatkę zaczynamy od upieczenia kalafiora. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kalafiora pokrój na średniej wielkości kawałki. Wymieszaj z 1-2 łyżeczkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem w dużej misce i umieść na dużej blasze do pieczenia. Piec około 25-30 minut, obracając co najmniej raz, aż warzywa się zrumienią i staną się miękkie.
Posiekaj cebulę. Podgrzej 2 łyżeczki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut. Dodaj zieleninę i smaż, aż listki zaczną więdnąć. Wrzuć pieczonego kalafiora, a gdy składniki się połączą, wrzuć całość do salaterki.
Przygotuj jajka tak jak lubisz! Ja najbardziej lubię sadzone do tej sałatki.
Do miski włóż smażone warzywa, na nich połóż jajka i posyp mikro listkami, świeżym koperkiem i pokrojonym w plasterki awokado. Dopraw do smaku i ciesz się pysznym jedzonkiem!
Jeżeli macie ochotę na przepisy na pyszne śniadania zajrzyj tutaj: