Latem nie mam ochoty jeść ciężkich dań. Najchętniej na obiad lub wczesną kolację przyrządzam pożywną sałatkę pełną warzyw i przeróżnych kasz.
Odkąd jestem na diecie bezmlecznej i bezglutenowej zupełnie inaczej się odżywiam. Szukam nowych smaków i rozwiązań. Na początku nie było to łatwe, myślałam tylko o jedzeniu i musiałam się wszystkiego uczyć na nowo. Teraz z przyjemnością przygotowuje coraz to ciekawsze potrawy.
Kuchnia alergika – Sałatka z quinoa, ciecierzycą i rukolą
Moim głównym odkryciem jest komosa ryżowa, która nazywana jest królową kasz. Quinoa posiada sporą dawkę magnezu. Jest także źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Co najważniejsze nie zawiera glutenu i ma cudownie orzechowy posmak.
Komosa zawiera tak zwane białko kompletne, które posiada wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Warta podkreślenia jest także duża ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. Komosę staram się dodawać do posiłków przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na sałatkę z komosą. Do tego drugie moje odkrycie – ciecierzyca oraz suszone pomidory, cebulka i rukolą.
Jeżeli lubicie i możecie nabiał, to polecam dodać do sałatki dobrej jakości ser feta.
Kuchnia alergika – Sałatka z quinoa, ciecierzycą i rukolą
Składniki:
Pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej
400 gram ciecierzycy, ugotowanej bądź z zalewy
Duża garść rukoli
Pół słoiczka suszonych pomidorów
Ziarna słonecznika
Przyprawy:
Pół łyżeczki soli i pieprzu
Pół łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
Pokrojona i posiekana nać pietruszki
Pokrojona i posiekana kolendra
Sos
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
Opcjonalnie:
Ser feta
Ugotować komosę ryżową według opakowania. Zazwyczaj komosę ryżową pukamy zimną wodą, by pozbyć się goryczki. Komosa ma cudownie orzechowy smak i aby ten smak wydobyć należy ziarna zostawić do wyschnięcia i przed gotowaniem podprażyć przez ok 5 minut na suchej patelni. Komosę wkładamy do rondelka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą w proporcji 2 części wody na jedną część nasion i gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Ziarenka powinny stać się lekko przezroczyste, z widocznymi „ogonkami”.
Do ugotowanej komosy dodajemy ciecierzycę, kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce, tak by dobrze je połączyć. Następnie dodaj drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pietruszkę, kolendrę i suszone pomidory. Mieszamy ze sobą oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól i zalewamy sałatkę. Dokładnie mieszamy.
Kuchnia alergika – Sałatka z quinoa, ciecierzycą i rukolą
Wypróbuj także: