Kremowa, tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym
Czy macie ochotę na kremową sałatkę z makaronem ryżowym w stylu azjatyckim z dużą ilością aromatycznego kurczaka i pikantno –słodkiego smaku. Odkąd wróciłam do pracy, szukam namiętnie potraw, które zabiorę ze sobą i zjem ze smakiem, zapominając o Bożym świecie.
Sałatkę zrobisz w zaledwie 15 minut, jest dobra od razu po zrobieniu, ale możesz ją także włożyć do lodówki i zabrać następnego dnia do pracy. Jest dobra na zimno, ale będzie Ci smakować również, jak podgrzejesz ją w mikrofali.
Sekretnym składnikiem tej sałatki jest sos i marynata do mięsa.
Znakiem rozpoznawczym każdej dobrej sałatki jest wspaniały sos pełen smaku. Dobry sos może uratować każdą sałatkę. Ten z nutą imbiru, sosu rybnego i szczyptą trawy cytrynowej jest rewelacyjny. Możesz zrobić go, wlać do słoiczka i trzymać parę dni w lodówce.
Polecam Ci także wypróbować tę marynatę do mięsa nie tylko do tej sałatki. Kurczak, indyk czy nawet karczek z tą marynatą, świetnie będzie pasował nie tylko do makaronu, ale i do ryżu.
Zastąp kurczaka tofu. Pokrój je na prostokątne kawałki, zamarynuj i usmaż zgodnie z przepisem. Zastąp również sos rybny sokiem z limonki.
Składniki:
Kurczak w zalewie:
500 g piersi z kurczaka
1 łyżka jasnego sosu sojowego
Łyżka soku z limonki
1 łyżeczka startego imbiru
Łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżeczka cukru kokosowego
Łyżka oleju
1 łyżka:
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki:
½ szklanki jasnego mleka kokosowego
Sałatka:
Opakowanie makaronu ryżowego
2 szalotki, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
½ szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w plastry
2 szklanki kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie plasterki
12 groszków pokrojonych wzdłuż
1 szklanka świeżych liści kolendry, posiekanych
sezam biały i czarny, liście kolendry, extra płatki czerwonego chilli, ćwiartki limonki-do podania
Przygotuj marynatę: do miski wrzuć kurczaka, sos sojowy, sok z limonki, imbir, czosnek i cukier kokosowy. Dobrze wymieszać. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Przygotuj sos do sałatki, mieszając wszystkie składniki w szklanym słoiku z pokrywką. Sos możesz przygotować na 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu użycia.
Przygotuj makaron ryżowy według opisu na opakowaniu. Odcedź w durszlaku.
Aby usmażyć kurczaka, rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni. Delikatnie umieść marynowanego kurczaka na patelni. Zwiększ ogień i obsmaż z każdej strony, aż się zrumieni.
Do dużej miski wrzuć ugotowany makaron, ugotowanego kurczaka, szalotkę francuską, paprykę, kapustę pekińską, groszek cukrowy, kolendrę i bazylię. Dodaj dressing, wymieszaj i dobrze wymieszaj, aż wszystko zostanie równomiernie pokryte sosem.
Natychmiast podawaj. Ewentualnie przygotowaną sałatkę można przechowywać w lodówce do jednego dnia i świetnie smakuje na zimno.