Kreatywne gotowanie z dzieciakami
„Mamo naucz mnie gotować!” powiedziała ostatnio Weronika, wgapiając wzrok w gotujące dzieciaki w „MasterChef Junior”. Jej zachwyt nad umiejętnościami młodych kucharzy, postanowiłam przekuć w szansę i wykorzystać chwilowy zapał córki. Dobrze wiemy, jak najmłodsi potrafią porzucić genialny pomysł i nagle znaleźć zupełnie inny sposób na wrażenie siebie. W ostatni weekend wymyśliłam dla Weroniczki zadanie, pomóc mi w przygotowaniu babeczek leśny mech. Zabawy było, co niemiara, ale najważniejsza była duma, jaką widziałam na twarzy córeczki, po skończeniu pracy. Oczywiście najfajniejsze było dekorowanie. Ja użyłam kwiatków, córeczka stworzyła leśne stworki.
Kreatywne gotowanie z dzieciakami
Składniki na 12 sztuk:
Babeczki:
• Około 400 g świeżego szpinaku może być też mrożony
• 2/3 szklanki oleju roślinnego
• 1 szklanka cukru
• 3 jajka
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
• 250 g serka mascarpone
• 200 ml śmietanki 30% z kartonika
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
• 250 g owoców np. truskawek, jagód, borówki amerykańskie
DEKORACJA
• np. świeże kwiatki, mięta, kawałki truskawek, borówki, jagody
Kreatywne gotowanie z dzieciakami
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotowujemy ciasto na babeczki. Świeży szpinak, myjemy i wkładamy do garnka i ciągle mieszając podgrzewamy ok. 1 – 2 minuty, aż zwiędnie. Przekładamy do miski, odciskamy sok i blendujemy.
W między czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wlewamy powoli olej. Do masy dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą. Do innej miski wrzucamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, łącząc je. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy. Masę wlewamy do 12 foremek na muffiny i wkładamy do formy. Pieczemy ok 25 minut.
Gdy muffiny się pieką, przygotowujemy krem z owocami. Do misy wkładamy schłodzony serek mascarpone i śmietankę, dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy. Ubijamy przez kilka minut, aż masa będzie puszysta. Ja zmiksowałam dodatkowo ze śmietan – fix. Dodajemy posiekane owoce i ponownie miksujemy.
Gdy muffiny przestygną, odcinamy 1/3 wierzchnią część babeczki i ją kruszymy. Na dolną część babeczki nakładamy krem mascarpone z owocami i posypujemy zielonym ciastem. Na koniec najfajniejsza zabawa dla dzieciaków i dorosłych również, czyli dekoracja. Ja użyłam kwiatów i owoców. Weronika zrobiła leśne zwierzątka.
Smacznego!
Kreatywne gotowanie z dzieciakami
Kreatywne gotowanie z dzieciakami
Kreatywne gotowanie z dzieciakami
Przepis zaczerpnięty z Kwestia smaku