Kolorowa sałatka z mango i orzechami oraz serem pleśniowym
Gdy za oknem szaro i pogoda nie jest zbytnio przyjazna ratuje mnie kolorowa sałatka z mango i orzechami oraz serem pleśniowym. Ze względu na ser jem ją rzadko, bo staram się nie jeść laktozy, ale gdy dopada mnie chandra ta sałata jest lepsza od czekolady.
Po pierwsze jest bardzo kolorowa. Mango, granat i zielone awokado wyglądają zachęcająco leżąc na zielonej rukoli. Jak mam ochotę na więcej owoców dodaje borówkę. Już sam widok owoców i warzyw na talerzu dodaje energii i jest wdzięcznym tematem do zdjęć. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie danie musi pięknie wyglądać i zachęcać zapachem ( gorgonzola i blue cheese akurat nie mają pięknego zapachu, ale tu robię wyjątek).
Jeżeli chodzi o ser najczęściej dodaje go ten, który lubię najbardziej lub aktualnie mam w lodówce. Pasuje tu i gorgonzola i blue cheese, ale można dać też camembert lub brie. Z racji, że jem ser okazyjnie staram się by był dobrej jakości. Orzechy także daje te co mam. Mogą być włoskie lub pecan, sprawdzą się także smaczne orzechy pinii.
Bardzo często w swojej kuchni używam granata i borówki, bo maja zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Granat nazywany owocem życia jest ulubioną przekąską mojej córki. Cieszę się, bo malutkie, czerwone owoce zawierają polifenole, czyli związki przeciwutleniające. Polifenole odpowiedzialne są za hamowanie powstawania wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych.
Do tego mają działanie przeciwzapalne, wspomaga układ trawienny i sercowo –naczyniowy. Granat reguluje poziom cukru i choesterolu we krwi. Do tego jest pyszny i idealny do sałatek, lub jako przekąska.
Borówkę natomiast powinni spożywać wszyscy, którzy chcą mieć zdrowe jelita. Owoce jagodowe są bardzo popularne w kuchni przeciwzapalnej. Ja w tamtym roku jadłam bardzo dużo borówek, bo to kolejny owoc zawierający polifenole. Dodatkowo pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się komórek, poprawiają wygląd skóry, działają przeciwzmarszczkowo. Dodaje je do sałatek, jogurtu kokosowego, muffinek czy ciast.
Wskazówka
Sałatka jest bardzo prosta w zrobieniu, ale kluczową sprawą jest zadbanie o najlepszą jakość produktów. Zarówno mango, jak i awokado muszą być dojrzałe.
Sałatka Waldorf z kurczakiem, orzechami i winogronem idealna dla dbających o sylwetkę!