Kokosowe babeczki z mango chutney to połączenie słodkości z pikantnym posmakiem, które pozytywnie mnie zaskoczyło. Przepisy na zdrowe słodycze są na wagę złota, szczególnie jeśli w domu macie małych łakomczuchów. Jak dodasz do nich cząstki owoców, to już w ogóle jest szaleństwo. Przygotujcie je a zobaczycie jak szybko znikną! Nie zostanie nawet okruszek.
Kokosowe babeczki z mango chutney
Składniki:
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
3 łyżki wody
2 łyżeczki soku z limonki
1 szklanka pokrojonego świeżego mango
3 łyżki mango chutney
¾ szklanki mleka migdałowego
2 szklanki mąki orkiszowej lub innej białej np pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli i cynamonu
¼ szklanki stopionego oleju kokosowego
Rozgrzej piekarnik na 175 stopni Celcjusza i włóż do pojemnika do pieczenia babeczek papilotki.
Do szklanki wsyp zmielone siemię lniane, zalej 3 łyżeczkami wody i rozmieszaj do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw na chwilę. Do misy wlej mleko migdałowe i dodaj sok z limonki, wymieszaj i odłóż na bok.
Do innego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i ½ szklankę cukru. Następnie do średniej miski wlej mieszankę mleka migdałowego z mieszanką z siemieniem lnianym. Wymieszaj i dodaj olej kokosowy (musi być rozpuszczony). Wlej mokre składniki do suchych, mieszaj aż się połączą w gładką masę. Dodaj mango chutney i świeże mango.
Masę rozłóż równomiernie do papilotek, wypełniając ciastem tak na wysokość ¾. Włóż do piekarnika na ok 20 minut. Zrób test wykałaczkę, jeżeli będzie czyta i sucha muffinki są gotowe.
Zapraszam na inne przepisy ze słodyczami: