Jump to recipeImprezowe tortille z ziemniakami i chorizo polecają się na weekend. Wystarczy podgotować ziemniaki, podsmażyć na patelni z chorizo i cebulą, dodać mnóstwo ziół i cieszyć się pięknym zapachem w kuchni. Do tego przygotować pyszne sosy i przepis na przekąskę imprezową gotowy.

Przekąski na imprezę!
Uwielbiam urządzać domówki i zapraszać gości. Cieszę się jak dom wypełnia się uśmiechem, gwarem dzieciaków, a w powietrzu unosi się zapach pysznych domowych dań. Z racji, że ostatnio królowała akcja #zostańwdomu i okazji do spotkań było nie wiele, stęskniłam się za typowo imprezowym jedzeniem.

Zazwyczaj przygotowuje koreczki, sałatki, kanapeczki z bagietką i serami w roli głównej. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na zupełnie inną przekąskę imprezową. Jest tak prosta w wykonaniu, pyszna i tym razem kaloryczna. No trudno, impreza rządzi się swoimi prawami.

Chorizo to idealny dodatek do imprezowych przekąsek!
Już od dawna jestem fanem chorizo – hiszpańskiej suszonej kiełbasy, która przygotowywana jest z wieprzowiny i dużej ilości wędzonej papryki. W ofercie znajdziecie mnóstwo różnych odmian, niektóre mocno pikantne, inne słodsze i delikatniejsze w smaku. Ja zdecydowanie wolę mocno pikantne, którego często używam do krewetek smażonych z czosnkiem i podanych z bagietką. Chorizo dodaje także do pikantnego leczo z kukurydza. Przydaje się także jako dodatek do mini kanapeczek, grzanek z serem czy pikantnych koreczków. Możesz także podsmażone w plasterki chorizo podać z wytrawnym czerwonym winem i przegryź bagietką umoczoną w dobrej jakości oliwie – tak wygląda prawdziwe hiszpańskie tapas.

Imprezowe tortille z ziemniakami i chorizo podawaj z sosami!
Do imprezowych tortilli przygotuj ulubione sosy. Ja zazwyczaj podaje z pesto z suszonych pomidorów i z sosem czosnkowo – jogurtowym.

Imprezowe tortille z chorizo i ziemniakami
Serving Size
Talerz przekąsek
Czas Przygotowania
30 minut
Składniki
- 12 małych tortilli kukurydzianych,
- 1 łyżka oleju,
- 5 średnich ziemniaków,
- 1 kiełbasa chorizo,
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka posiekanej kolendry
- Sos czosnkowy:
- Jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Zioła prowansalskie, chili, papryka, sól i pieprz
- Pesto z suszonych pomidorów
- Słoiczek suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- około 80 g prażonych orzechów migdałów lub pacan
- 2 łyżki oleju pozyskanego z zalewy pomidorów suszonych
- sól do smaku
Instrukcje
- Tortille: Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj podgotowane wcześniej ziemniaki i smaż ze wszystkich stron aż nabiorą złotobrązowego koloru. Zdejmij z patelni i odłóż do miski.
- Na rozgrzaną patelnie, wsyp pokrojone w kostkę chorizo i jak zacznie wytapiać się tłuszcz, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 2 minutach dodaj ziemniaki i podsmaż przez ok 3 minuty, aż składniki się ładnie połączą.
- Włóż farsz z chorizo i ziemniaków na placki tortilli i podawaj ze świeżą pokrojoną w kostkę cebulą, kolendrą i sosami.
- Sos czosnkowy: Wymieszaj w miseczce jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przypraw ziołami. Wymieszaj!
- Pesto z suszonych pomidorów: Pomidory odlewam z zalewy oliwnej i wkładam do miseczki. Czosnek przeciskam przez praskę, i dodaje z orzechami do miseczki. Wlewam odrobinę oleju z zalewy z pomidorów suszonych. Miksuje na gładką masę ręcznym blenderem.
- Tortille podaje z sosami!

