Grillowany kurczak miodowo – limonkowy z batatami i salsą z awokado to idealny miks słodko – słonego dania. Przepis jest łatwy, szybki do zrobienia i mega pyszny. Już na samo wspomnienie tego dania cieknie mi ślinka. Przygotujcie je na obiad, lub na domówkę ze znajomymi. Idealnie Was rozgrzeje i nasyci.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 duże bataty
Zalewa:
2 łyżeczki miodu
Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
Sok z jednej limonki
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, mieszanka przypraw ognistych
Salsa z awokado:
Awokado
Papryczka chili
Sok z połowy limonki
Do misy wrzuć pokrojonego w większą kostkę kurczaka. Zrób zalewę: wymieszaj 2 łyżki oliwy, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód. Przyprawić solą, pieprzem i ognistą przyprawą. Zalej marynatą kurczaka i wstaw na noc do lodówki, albo potrzymaj tam kurczaka min 15 minut.
Obierz bataty, pokrój i wymieszaj z oliwą z oliwek. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp przyprawami. Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz bataty ok 30 min. Na koniec przypiekam bataty w piekarniku grillowym.
Pokrój paprykę i zacznij przygotowywać szaszłyki. Naprzemiennie nabijaj kurczaka z papryką, posmarowaną oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik grillowy, albo patelnię i zacznij grillować. Możesz też wrzucić do piekarnika z batatami i podsmażyć tak jak bataty.
W międzyczasie zrób salsę z awokado. Awokado pokrój i rozgnieć w miseczce, dodaj sok z limonki, pokrojone chili. Popieprz i posól. Na talerzu połóż szaszłyki, bataty i dodaj salsę z awokado!
Smacznego!
Grillowany kurczak miodowo – limonkowy