Greckie miski tzatziki z kurczakiem
Mam dla Was kolejny przepis na pyszną i prostą miskę. Tym razem rolę główną gra pyszny, marynowany kurczak. Do tego mam dla Was przepis na 2 pyszne sosy: tzatziki i tahini z imbirem. Sosy te przydadzą Wam się do innych przekąsek.
Sałata rzymska, aromatyczne ogórki, kremowe awokado i dużo fety. Do tego pyszne łódeczki ziemniaczane (kroje ziemniaki na cząstki, dodaje kilka kropel oleju, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodaje rozmaryn i sól i piekę w piekarniku około godziny w 200 stopniach).
Uwielbiam ten przepis, bo jest świetną alternatywną dla kupnego fast foodu. Masz tutaj i kurczaka i łódeczki (możesz kupić frytki z ziemniaków lub batatów) i sosiki.
Składniki na marynatę:
1/3 szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
Pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 posiekane szalotki
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
płatki chilli, sól koszerna, pieprz czarny
Dodatki:
2 ogórki, posiekane
1 awokado, pokrojone w kostkę
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki świeżego koperku, posiekanego
Pokruszony sera feta
Szczypiorek
Opcjonalnie: pieczone łódeczki ziemniaczane
200 g jogurtu greckiego
1 ogórek
Ząbek czosnku
Szczypta soli
Posiekane zioła: koperek, pietruszka, oregano.
1/2 szklanki tahini
2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku, starty
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj jogurt, oliwę z oliwek, kurczaka pokrojonego w kostkę, czosnek, szalotki, paprykę, oregano, płatki chili i dużą szczyptę soli i pieprzu. Marynuj przez 15 minut w temperaturze pokojowej lub do nocy w lodówce.
2. Rozgrzej piekarnik do 220° C. Ułóż kurczaka na blasze do pieczenia. Piecz około 15 minut, wymieszaj dokładnie i piecz kolejne 5-10 minut. Jeżeli masz w piekarniku funkcję grilla, możesz przełączyć piekarnik na grillowanie. Grilluj 1-2 minuty, aż kurczak zwęgli się na brzegach.
3. W międzyczasie wymieszaj ogórki, awokado, cytrynę, koperek, sól i pieprz.
4. Zrób tzatziki. Ogórka należy umyć, zetrzeć na tarce na większych oczkach, posolić i zostawić na pół godzinki. Następnie odsączyć z soku, dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. I dodać świeże zioła.
5. Zrobić tahini. Połącz wszystkie składniki i 1/4 szklanki wody w blenderze i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj wodę, aby rozrzedzić sos według uznania. Doprawić do smaku solą.
6. Ułóż składniki w miskach. Dodaj sałatę rzymską, na wierzch połóż kurczaka, ogórek/awokado, ser feta i dowolne inne dodatki. Dodaj kilka łyżek sosu tzaziki. Skrop tahini z imbirem.
Przepis na inne miski:
Szybkie miseczki z hummusem i warzywami