Frytki z batatów z czosnkowym aioli i pietruszkowym pesto mogą być zarówno pyszną przekąską, przystawką albo dla fit maniaków wybornym głównym dniem. Ja zazwyczaj robię upieczone do perfekcji bataty jako zamiennik chipsów, które kocham miłością toksyczną. Gdy szykuje mi się dłuższy seans z Netflixem, przyrządzam bataty z pysznymi sosami i zajadam się bez wyrzutów sumienia.
Jak czytacie mojego bloga, wiecie, że często goszczą na moim stole. Na blogu znajdziecie przepis na chili meksykańskie z frytkami z batatów czy nachosy z batatów z kurczakiem i guacamole. Zobaczcie koniecznie! Nie próbowałam jeszcze puree z batatów, ani żadnej zupy z ich dodatkiem, ale muszę to zmienić. Do tej pory u mnie w kuchni, królowały przepisy na proste przekąski.
Dziś proponuje najprostsze danie z batatów, które przyrządzam, czyli frytki. Pokaże Wam za to przepis na pyszne sosy, które wykorzystacie nie tylko do tego dania, ale także do innych przekąsek.
– Ma niewiele składników
– Ma niską zawartość tłuszczu
– Jest bezglutenowe
– I co najważniejsze jest super pożywne!
Słodkie ziemniaki to produkt, który należy wprowadzić do swojego jadłospisu, z kilku ważnych powodów:
– są źródłem cennych składników odżywczych, wpływających korzystnie na nasze zdrowie,
– posiadają dużą ilość węglowodanów, ale głównie jest to dobroczynny błonnik i skrobia,
– zawierają mnóstwo witamin: B, E, A i C. Poza tym wiele minerałów magnez, potas, żelazo czy wapń.
-bataty zapewniają też organizmowi wartościowych przeciwutleniaczy w postaci karotenoidów i antocyjanów.
Czosnkowe aioli to kremowy, pyszny sos z pikantną czosnkową nutą. Możesz zrobić go z majonezem jeżeli lubisz, ja dziś podpowiem jak zrobić wegańską wersję. Wegańska wersja oparta jest na orzechach nerkowca, czosnku i musztardy.
Jest idealny nie tylko do frytek, ale także do kanapek czy jako dressing do sałatek. Ten hiszpański sposób na aioli, jest nie tylko bez oleju, glutenu, ale przede wszystkim zawiera drogocenne białko. Jest mega szybki w wykonaniu i pyszny.
Pietruszkowe pesto już robiłam wcześniej, użyłam go w tym przepisie – Makaron z zielonego groszku z boczkiem i pesto pietruszkowym.
Żeby sos aioli był lepszy i łatwiejszy do przygotowania możesz namoczyć nerkowce przed przygotowaniem sosu.
Wystarczy, że 2 godziny przed przygotowaniem aioli, umieścisz nerkowce w misce napełnionej wodą, przykrywając całkowicie nerkowce. Pozostaw na 2 godziny. Aby szybko namoczyć, umieść nerkowce w misce z ciepłą wodą na 1 godzinę lub w wodzie wrzącej na 15 minut. Odcedź i dobrze spłucz przed zmieszaniem.