Dietetyczna misa z łososiem, makaronem ryżowym i warzywami
Przychodzi taki czas w życiu człowieka, że nawet dresy zaczynają go cisnąć. Ja pod koniec grudnia, po świątecznym obżarstwie (eh ten sernik Męża) zauważyłam, że przestaje się sobie podobać. I tu nie chodzi o nadprogramowe kilogramy, czy cellulit, bo mam już tyle lat, że doskonale wiem, że wygląd nie jest najważniejszy. Bardziej przeszkadzało mi samopoczucie, jakie powstało, gdy jadłam, nie tak jak powinnam i przestałam się ruszać.
Mogę opowiedzieć Wam z mojej perspektywy, co się czuje, jak zaniedba się siebie! U mnie konsekwencją tego jest senność, spadek sił i energii, myśli depresyjne i pobłażanie sobie. Gdy jem dużo rzeczy z glutenem i laktozą, albo zastępuję posiłek niezdrową przekąską, puchnę, rosnę w oczach i co najgorsze mam coraz większą ochotę na więcej cukru i więcej soli. Tak to niestety działa w moim przypadku. Tylko odcięcie się na minimum 3 tygodnie od glutenu, laktozy i niezdrowych rzeczy stawia mnie na nogi.
Gdy w styczniu spotkałam się ze swoją trenerką Roxaną i zaczęłam jej biadolić, że czuje się grubo, ona stanowczo powiedziała: „nie jesteś gruba, tylko się zaniedbałaś. Po dwóch miesiącach ćwiczeń i diecie skrojonej specjalnie pod Twoje potrzeby będziesz jak nowy człowiek”. I miała racje! Dwa miesiące wystarczyły, aby waga spadła, a samopoczucie poprawiło się o 100%.
Roksana dała mi jadłospis, dietę bez glutenu i laktozy. Odżywianie pełne kasz, warzyw i zdrowego białka. Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis od Roksany, delikatnie zmodyfikowany, który jem raz w tygodniu.
Dietetyczna misa z łososiem, makaronem ryżowym i warzywami, weszła na stałe do naszego jadłospisu i uwielbiam ją przygotowywać. Chciałabym, żeby im Wam dostarczyła dużo doznań smakowych i co najważniejsze sprawiła, że poprawi się Wasze samopoczucie.
– Kapusta Pak Choi – jest cennym źródłem witaminy C i A, zawiera też beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, potas i wapń. Znajdziesz w niej chlorofil i mnóstwo cennych antyoksydantów. Zawiera omega-3 i kwas alfa-linolenowy, które mają działanie przeciwzapalne. Kapusta pak choi jest pyszna i dietetyczna. Ma mało kalorii i odznacza się wysoką zawartością błonnika.
– Groszek cukrowy – jest nie tylko mega pyszny i pięknie prezentuje się na talerzu, ale przede wszystkim to bogate źródło białka i węglowodanów. Zawiera witaminy A, E, C, K, witaminy z grupy B, antyoksydanty i sole mineralne (żelazo, magnezu, potas, fosfor, mangan, molibden i selen).
Składniki na 2 porcje:
300 gram. filetu z łososia
100 gram makaronu ryżowego bezglutenowego
2 marchewki
Garść groszku cukrowego
Kapusta Pak Choi (opcjonalnie)
Papryka czerwona lub żółta
1 łyżeczka oleju sezamowego
łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
Sól, pieprz i płatki chili
Filet z łososia oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i piecz w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celcjusza. Makaron ryżowy przygotuj tak jak na opakowaniu.
Przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i za pomocą obieraczki do warzyw wytnij z marchewki plastry niczym makaron. Możesz też użyć temperówki do warzyw. Ja zazwyczaj za pomocą obieraczki wycinam spaghetti z marchewki. Paprykę kroje na drobne piórka. Liście kapusty odcinam od głąba. Następnie należy je umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Tak przygotowana kapusta jest gotowa do dalszej obróbki.
Na patelnie wlej łyżeczkę oliwy z oliwek. Dodaj marchewkę, paprykę, groszek cukrowy i liście kapusty. Po 2 minutach wlej olej sezamowy i sos sojowy i delikatnie pomieszaj drewnianą łyżką. Posól i popierz dla smaku.
Do misy włóż porcję makronu ryżowego, warzywa i na końcu łososia. Możesz posypać czarnym sezamem.