Ciasto marchewkowe z miodem
Ostatnio hitem w naszym domu jest ciasto marchewkowe z miodem. Przyznam, że nie przepadam za ciastami bardzo słodkimi, kremowymi, z natury ciężkimi. Lubię aromatyczne, mokre ciasta, które rozpływają się w ustach i nie odkładają się w biodrach! Tak wiem, to nierealne! Chociaż ciasto marchewkowe, możemy zaliczyć do tych z gatunku fit, o ile nie polejemy go suto polewą czekoladową 🙂 Jest proste i niesamowicie aromatyczne, zazwyczaj znika w ciągu jednej posiadówy.
Ciasto marchewkowe z miodem
Składniki:
6 większych marchewek
2 jajka
250 g mąki
100 g masła
Skórka z pomarańczy
4 łyżki miodu
125 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier wanilinowy
Pół łyżeczki cynamonu
100 gram orzechów włoskich
100 g cukru trzcinowego/ brązowego
Ciasto marchewkowe z miodem
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C. Zanim się nagrzeje, obieramy i trzemy na tarce marchewkę.
Do rondelka wkładamy :
– masło pokrojone na małe kawałki,
– miód,
– startą skórkę z pomarańczy.
Gotujemy na średnim ogniu. Mieszamy dopóki składniki nie połączą się. Odstawiamy na bok i dodajemy mleko, jajka i mieszamy energicznie.
Do innej miski wsypujemy:
– przesianą mąkę
– proszek do pieczenia
– sodę oczyszczoną,
– cukier wanilinowy,
– cynamon,
– posiekane orzechy,
– szczyptę soli i cukier trzcinowy.
Składniki dokładnie mieszamy. Do miski z suchymi składnikami, wlewamy z rondelka składniki mokre, dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto marchewkowe zazwyczaj wlewam do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
Do ozdoby ciasta używam białej polewy czekoladowej i posypuje je orzechami. Można też posypać skórką pomarańczową!
Smacznego!
Ciasto marchewkowe z miodem