Ciasteczka Weroniczki
Tradycyjnie jak co roku, na tydzień przed Świętami wyjmujemy maleńką stolnicę Weroniki i robimy ciasteczka – gwiazdeczki. Uwielbiamy ten moment, a ja z roku na rok podziwiam, jaka moja córka robi się samodzielna. Z chęcią wsypuje do miski odpowiednie składniki, zagniata ciasto, by potem je rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Pewnie domyślacie się, że ciastka jeszcze nigdy nie doczekały do Świąt.
Ciasteczka Weroniki :
Składniki:
– 100g cukru trzcinowego
– 200g masła
– 300g mąki
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– szczypta soli i cynamonu jak ktoś lubi piękny zapach w kuchni
Ciasteczka Weroniczki
Ciasteczka Weroniczki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cynamon i cukier. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, aż stanie się całością. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Stolnice posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Wycinamy gwiazdki, lub inne kształty. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.
Smacznego!
Ciasteczka Weroniczki
Ciasteczka Weroniczki
Ciasteczka Weroniczki
Ciasteczka Weroniczki
Ciasteczka Weroniczki
Ciasteczka Weroniczki