Odkąd wróciłam do pracy, doceniłam szybkie i aromatyczne dania. Takie, które składają się z niewielu składników, sycą i są szybkie w przygotowaniu.
Co powiecie na szybki makaron ryżowy z pikantnym olejem z chili, chrupiącym czosnkiem, szalotką i sezamem. Całość posypana świeżymi ziołami. Danie idealne na pracowite wieczory, kiedy szukasz czegoś o wyraźniejszym smaku, ale nadal szybkim i pysznym.
Najważniejszy w tym daniu jest olej. Jak nauczysz się go przyrządzać, będziesz go używał do różnych potraw, jestem tego pewna.
Składniki
Na średniej patelni wymieszaj olej sezamowy, czosnek, szalotkę i liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu, aż czosnek stanie się złocisty i chrupiący, około 5 minut. Dodaj sezam i imbir, trzymaj na patelni około 1 minutę.
Wlej olej do dużej miski. Dodaj płatki chili, paprykę i dopraw solą.
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W ciągu ostatnich 3 minut dodaj paprykę do wody. Zachowaj 1/4 szklanki wody, a następnie odcedź. Wrzuć gorący makaron, sos tamari/sojowy i wszystkie zioła z olejem chili, rozcieńcz wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Podawaj makaron z dodatkiem oleju chili i zielonej cebuli.