Chrupiące ziemniaki z szaszłykami z marynowanego kurczaka
Są takie dni, kiedy potrzebuje zjeść coś ekstra! Jeżeli myślę o czymś ekstra, zazwyczaj są to ziemniaki. No kocham je po prostu. Jadam je w każdej postaci: puree, frytek, łódeczek, kulek, placuszków …. no każda wersja mi pasuje.

Chrupiące ziemniaki z solą i octem
Ostatnio znalazłam przepis na doskonale chrupiące ziemniaki z solą i octem. Potrzebujesz młodych ziemniaków, octu, sera, świeżych ziół, soli morskiej i czarnego pieprzu. Uwierz mi, że będziesz cieszyć się z każdego kęsu.

Jaka jest ich sekret? Najpierw należy ugotować ziemniaki w garnku, rozgnieć je, a następnie upiecz w piekarniku. Podawaj te chrupiące ziemniaki na pikantnym greckim jogurcie lub kwaśnej śmietanie, aby uzyskać idealną chrupkość i kremową równowagę.

Co do pieczonych ziemniaków?
Oczywiście niektórym same ziemniaki wystarczą, ale umówmy się większość z nas ma w domu mięsożerców, którym same warzywa nie wystarczą.

Dlatego do ziemniaków przygotowałam pyszne szaszłyki z kurczaka. By kurczak był soczysty i pikantny należy go wcześniej zamarynować w paprykowo-czosnkowej marynacie.
Dodaj do tego jogurtowy sos i parę warzyw i będziesz miał idealny obiad.

Chrupiące ziemniaki z szaszłykami z marynowanego kurczaka
Przepis na ziemniaki:
Składniki:
- Kilka małych, młodych ziemniaków
- 3/4 szklanki octu jabłkowego
- łyżka soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1-2 ząbki czosnku, posiekane lub starte
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3/4 szklanki startego białego sera cheddar
- 1/4 szklanki świeżych ziół, takich jak pietruszka, bazylia lub koperek, podarte
- 2 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku
- 2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Na blasze do pieczenia rozłóż papier lub pergamin.
- Umieść ziemniaki, 3/4 octu i sól w dużym garnku. Dodaj wodę tak by przykryła ziemniaki ze 2 cm. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Niech się gotują około 15 minut, aż będą miękkie. Odcedź ziemniaki, zostaw na około 5 minut do ostygnięcia i przełóż na blachę do pieczenia. Po przełożeniu każdy ziemniak za pomocą szklanki lekko rozgnieć.
- Wymieszaj ziemniaki z oliwą z oliwek, czosnkiem i dopraw solą i pieprzem. Przełóż do piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor przez 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp serem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą chrupiące i złocistobrązowe.
- Po wyjęciu posyp ziołami i szczypiorkiem.

Przepis na szaszłyki:
Składniki:
- Jedna podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki octu balsamicznego
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki wędzonej papryki, posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżka suszonego oregano)
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte

Sos:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- szklanka zwykłego greckiego jogurtu
- 1/2 szklanki świeżej bazylii lub natki pietruszki, posiekanej
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka kminku
- Sól

- Do miski włóż kurczaka, wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, paprykę, oregano, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, pokruszoną czerwoną paprykę i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Marynuj przez 15 minut lub włóż na całą noc do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj sos jogurtowy. W średniej misce wymieszaj jogurt, bazylię, sok z cytryny, kminek i szczyptę soli.
- Weź szaszłyki i nawlecz kawałki kurczaka. Piecz kurczaka w piekarniku nastawionym na 220 stopni przez 20-30 minut.
- Przed podaniem rozprowadź sos jogurtowy na talerzach, połóż szaszłyki i ziemniaki.

