Chrupiące panini z pieczoną dynią
Nie mam za dużego doświadczenia z dynią, ale na początku roku obiecałam sobie eksperymentować z sezonowymi warzywami i owocami. W tamtym roku dynia gościła na naszym stole w postaci dyniowych kopytek, teraz postanowiłam zrobić – chrupiące panini z pieczoną dynią, jarmużem, parmezanem i dojrzewającą szynką. Przepis jest bardzo prosty, wykwintny i smaczny 🙂
By go zrobić potrzebujemy następujących składników :
– 4 kromki chleba tostowego
– 2-4 łyżki parmezanu
– 2-3 plastry szynki dojrzewającej
– ok. 100 g dyni
– garstka jarmużu
Dynię obieramy, czyścimy i kroimy w niewielką kostkę, wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i przyprawiamy tymiankiem, papryką i solą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy przez około 15 minut, do miękkości.
Na kromki chleba nakładamy upieczoną dynię, szynkę i porwane liście jarmużu. Przykrywamy kromką i wykładamy na patelnię, grillową lub zwykłą. Smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Podajemy natychmiast.
Przepis : Plate of Joy
Chrupiące panini z pieczoną dynią
Chrupiące panini z pieczoną dynią