Chili meksykańskie z frytkami z batatów idealne na szarówkę
Chili meksykańskie z frytkami z batatów, to danie idealne na szarówkę. Niestety pogoda nas nie rozpieszcza, a co za tym idzie powoli nawala nam samopoczucie. Mnie też niestety. Wiem, że tylko ja mogę sobie je poprawić i zazwyczaj robię sobie wtedy pyszne, kolorowe i pikantne jedzenie. Już samo gotowanie sprawia mi przyjemność, tym bardziej jak dodaje pachnące przyprawy, które później unoszą się w całym domu.
Chili meksykańskie z frytkami z batatów idealne na szarówkę
Składniki:
– Kiełbasa chorizo ( jeżeli nie jesz mięsa pomiń),
– Zielona papryka,
– Duża pokrojona w piórka cebula,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
– Pomidory krojone w puszce lub sos pomidorowy. Możesz też dodać 2 średnie pomidory obrane ze skórki.
– Puszka czerwonej fasoli,
– Czerwona papryka,
– Puszka kukurydzy,
– Sok z połowy limonki,
– Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka.
– pół główki czerwonej kapusty,
– świeża kolendra,
– sok z połówki limonki,
– pół łyżeczki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz.
– 4 średniej wielkości bataty,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, pieprz, słodka papryka.
– grecki jogurt,
– pół łyżeczki oliwy z oliwek,
– czosnek przeciśnięty przez praskę,
– zioła prowansalskie.
– awokado,
– zielona papryczka chili.
Chili meksykańskie z frytkami z batatów idealne na szarówkę
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Na wyłożonej papierem do pieczenia tacy rozłóż pokrojone na średniej wielkości paski bataty, skrop oliwą z oliwek i posyp ziołami. Piecz ok 35 minut.
Do rondelka wlej oliwę i gdy się rozgrzeje wrzuć cebulkę i posyp solą i pieprzem. Gdy się za brązowi dodaj czosnek i zieloną paprykę pokrojoną w krążki. Smaż około 8 minut. Dodaj chorizo podsmaż chwilę i wrzuć pomidory, czerwoną fasolę i paprykę i kukurydzę. Posól i po pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 25 minut. Mieszaj i dodaj wody, jeżeli jest potrzebna. Dodaj sok z limonki.
Chili meksykańskie z frytkami z batatów idealne na szarówkę
Teraz kolej na sałatkę. Do miski włóż pokrojoną cienko czerwoną kapustę, dodaj kolendrę i skrop sokiem z limonki i oliwa z oliwek. Dodaj soli i pieprzu.
Sos jogurtowy to mój ulubiony sos do sałatek, marchewki pokrojonej w słupki czy jako sos do innych przekąsek. Jogurt naturalny lub grecki mieszam z sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Dodaje zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Na duży talerz lub miseczkę rozkładam bataty, polewam je chili. Dodaje sałatkę z czerwonej kapusty i sos jogurtowy. Do przystrojenia używam kawałki awokado i pokrojoną drobno papryczkę chili.