Dziś przygotowałam dla Was przepis bestseler naszej kuchni: bułeczki cynamonowo – jabłkowe. Idealny wypiek dla alergika, bo nie znajdziecie w nich jajek i mleka krowiego. Gdy dowiedziałam się, że synek nie może jeść, ani mleka, ani jaj złamałam się. Wiedziałam, że nie kupię mu nigdy ciasta robionego w cukierni, ani żadnych ciasteczek leżących na sklepowych półkach. To było duże utrudnienie, bo jak wiecie dzieci uwielbiają słodycze, wszelkiego rodzaju ciasta i bułeczki.
Podejrzewam, że jakbyśmy żyli 20 lat, czy nawet 10 wstecz, byłoby nam bardzo ciężko. Obecnie mamy dużo blogów z przepisami dla alergików i sklepów ze zdrową żywnością. Nie jest problemem kupić mleko owsiane czy mąkę gryczaną. Dlatego pomimo trudności, jakie sprawia alergia i azs jesteśmy szczęściarzami, bo mamy inne alternatywy. Przepis na bułeczki cynamonowo – jabłkowe znalazłam w „Zwierciadle”, które promowało książkę „Zielona Spiżarnia” szwedzkiej blogerki Karoline Jonsson. Z racji, że bułeczki okazały się hitem w naszej kuchni, zakupiłam książkę i jestem zachwycona jej autorką. Nie raz pewnie będę się z Wami dzielić przepisami z jej książki. Dajcie koniecznie znać, jakie są Wasze ulubione przepisy z kuchni dla alergików!