3 przekąski z boczkiem w roli głównej
Czy mam na blogu fanów boczku? Ja kocham go, miłością nieskończoną jeżeli jest mocno wypieczony niczym chips. Dlatego postanowiłam przygotować dla Was 3 moje ulubione przekąski z boczkiem w roli głównej. Zobaczycie, że jak raz je zrobicie, to domownicy lub goście, będą prosili Was o ponowne ich przyrządzenie.
Są wybitnie dobre. Wyobraźcie sobie kruche, ciasto francuskie skręcone z serem, zawinięte w boczek, a następnie posypane rozmarynowo – cukrową przyprawą. Są chrupiące i aromatyczne.
Składniki:
2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
24 paski cienko pokrojonego boczku
Jajko
Szklanka utartego żółtego sera ( polecam cheddar)
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Instrukcje:
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczeni. W misce wymieszaj brązowy cukier, posiekany rozmaryn i szczyptę pieprzu i soli.
Połóż ciasto francuskie, na blat posypanym mąką. Posmaruj ciasto, roztrzepanym jajkiem. Na arkusz ciasta równomiernie rozsyp pół szklanki startego sera i posyp pieprzem cayenne.
Rozwałkuj delikatnie ciasto, dociskając ser do ciasta. Ciasto złóż na pół, a następnie pokrój na małe paski. Złap za końce i przekręć każdy pasek kilka razy. Nie przejmuj się, jak wypadnie z nich trochę sera. Następnie weź kawałek boczku i owiń nim pasek z serem. Każdy pasek ciasta z boczkiem obtocz przyprawą zrobioną wcześniej.
Paski ułóż na blasze dopieczenia. Piecz około 40 minut. W zależności czy lubisz troszkę miększe czy tak jak u mnie na zdjęciu przypieczone ( ja piekłam około 50 minut, po 30 minutach przełożyłam na drugą stronę).
Robiłam już boczek ze śliwką, z serem pleśniowym lub bez sera i zawsze był to hit wśród przekąsek na domówkach. Tym razem postanowiłam spróbować wariacji z kozim serkiem i daktylami. To bardzo prosta i szybka przekąska, która równie szybko znika z talerza. Jest tak samo kaloryczna jak pierwsza propozycja, ale równie smaczna. Pieczemy w piekarniku tak długo jak sos miodowo- rozmarynowy się zkandyzuje. To sekret tego przysmaku: pikantno – słodki sos, który pachnie rozmarynem.
Składniki:
Kremowy serek kozi
24 daktyle, wybierz daktyle Medjool, jeżeli masz do nich dostęp,
12 plastrów cienko pokrojonego boczku
1/3 szklanki miodu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
½ łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Daktyl nadziej serkiem kozim. Zawiń w boczek i wbij wykałaczkę, by się nie rozleciał podczas pieczenia. W miseczce wymieszaj miód, rozmaryn, pieprz cayenne i szczyptę soli i pieprzu. Obtocz daktyle w sosie.
Włóż do piekarnika i piecz około 20 minut, na tyle długo by boczek zrobił się chrupiący. Podawaj ciepłe.
Ten przepis jest dość dobrze znany i podejrzewam, że nie raz go próbowaliście, mimo to nie mógł nie zagościć w boczkowych przysmakach.
Oscypki w plastrach boczku z konfiturą z żurawiny
Składniki:
6 małych oscypków
6 plastrów boczku
Żurawina
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Osycpki zawiń w boczek i wbij wykałaczkę, by się nie rozleciał, podczas pieczenia. Piecz około 10 minut. Podawaj z konfiturą z żurawiny.