Podobnież śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, trudno się z tym nie zgodzić. To w jakim nastroju zaczniemy dzień i czy naładujemy ciało pożywnym jedzeniem jest istotne. Obfite i dobrze zbilansowane śniadanie nie tylko podkręci Twój metabolizm na cały dzień, ale także zmniejszy apetyt i co najważniejsze nie będziesz miała ochoty podjadać w ciągu dnia. Dodatkowo pyszne śniadanie może Cię skutecznie wyrwać z wygodnego, ciepłego łóżka.
Mam dziś dla Was 2 propozycje śniadań, które osobiście uwielbiam. Do wyboru: coś wytrawnego i coś słodkiego.
Na szczęście skończyły się czasy gdy na śniadanie jadłam kanapki z dżemem, lub naładowane cukrem i glutenem ciasto. Choć wiem jakie to trudne, pozbyć się nawyków, nabytych przez lata. Dlatego gdy chcesz zmienić swoje żywienie polecam Ci zrobić listę zdrowych propozycji śniadań i się ich trzymać. Jak już wiemy co mamy robić, reszta idzie gładko…
Zielona misa, to bardzo proste śniadanie, dzięki któremu poczujesz się dobrze po rozpoczęciu dnia. To zasługa kombinacji białka, zdrowego tłuszczu i warzyw. Pyszne śniadanie z sadzonym jajkiem i batatami w roli głównej, możesz zrobić także na obiad jak i na kolacje. Ja polecam Ci serwować je na śniadanie, bo da Ci mnóstwo energii z samego rana.
Składniki:
Przygotowanie:
Dzień wcześniej przygotuj bataty. Obierz ze skórki, pokrój w kawałki i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek, posól i popierz. Ja lubię dodawać także czerwoną, słodką paprykę i chili w płatkach. Piecz pod przykryciem w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Na patelni usmaż czerwoną cebulę i dodaj bataty. Smaż około 5 minut, ciągle mieszając. Do miski wrzuć zieleninę, dodaj bataty z cebulką. Na patelni usmaż 2 jaja sadzone i przełóż do misy z batatami. Na wierzch połóż pokrojone awokado, posiekany koperek i ulubione kiełki.
Jedna z moich ulubionych pozycji śniadaniowych. Choć misa ma mało składników, jest mega pożywna . Gdy nasiona chia wchłaniają wilgoć, stają się galaretowate, podobne do budyniu, dzięki czemu odejdziesz od stołu syta i zadowolona. Za każdym razem możesz zmienić dodatki, zamiast truskawek dać banany, a zamiast orzechów włoskich migdały.
(2 porcje)
Składniki:
Przygotowanie:
W średniej misce połącz płatki owsiane, nasiona chia, mleko migdałowe i syrop klonowy lub miód. Wymieszaj składniki, aż się ładnie połączą. Najlepiej zostawić owsiankę na noc w lodówce. Jak nie masz czasu, to zostaw w lodówce na godzinę. Miskę przykryj talerzykiem. Jak owsianka będzie gotowa połóż na niej dodatki: owoce, orzechy i superfoods.